Na hlavný obsah

Miera inflácie v eurozóne v máji vystúpila na rekordných 8,1 percenta

Prispeli k tomu najmä ceny energií.

Miera inflácie v eurozóne v máji vystúpila na rekordných 8,1 percenta
Na snímke symbol eura pred budovou Európskej centrálnej banky. Foto: TASR/AP

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v máji zrýchlilo na 8,1 % zo 7,4 % v apríli a dosiahlo nový rekord. Opäť k tomu prispeli najmä ceny energií. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v utorok (31. 5.) zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Medziročná miera inflácie v máji prekonala očakávania analytikov, ktorí ju v ankete agentúry Reuters odhadovali v priemere na 7,7 percenta. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne podľa rýchleho odhadu zvýšili o 0,8 percenta.

Medziročný rast cien energií v máji zrýchlil na 39,2 percenta z 37,5 percenta v apríli. Ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 7,5 percenta po aprílovom náraste o 6,3 percenta.

Najvyššiu infláciu zaznamenalo Estónsko

Najvyššiu infláciu v eurozóne v máji zaznamenalo Estónsko, kde sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 20,1 percenta. Naopak, najnižšia bola na Malte. Rast cien tam predstavoval 5,6 percenta. Na Slovensku sa inflácia v máji zrýchlila na 11,8 percenta.

Inflácia v eurozóne sa pohybuje vysoko nad dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Tá zatiaľ drží svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime nula percent. Predpokladá sa však, že tento rok začne zvyšovanie úrokov v snahe obmedziť infláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika