Na hlavný obsah

Mnohé rómske deti končia v špeciálnych triedach neoprávnene

Školská inšpekcia robila kontroly.

Mnohé rómske deti končia v špeciálnych triedach neoprávnene
Ilustračná snímka.

Mnohé deti z vylúčených komunít končia neoprávnene v špeciálnych triedach. Školská inšpekcia zistila, že len šestina posudkov bola bez chýb. Zlyhali väčšinou súkromné poradenské zariadenia.

Štyridsať percent diagnostiky možno spochybniť, len 16 % posudkov vypracovali odborne správne. Vyplýva to zo záverov kontroly Štátnej školskej inšpekcie.

Vlani v novembri padol prelomový rozsudok. Súd rozhodol, že rómske deti na východnom Slovensku vzdelávali v špeciálnych triedach nezákonne. 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Psychologické vyšetrenia sú pre deti jazykovo nezrozumiteľné. Podľa odborníkov je problémom okrem iného aj málo inšpektorov, ktorí majú, navyše, obmedzené kompetencie.

„Inšpektori, aj keď zistia pochybenia v školách, tak môžu dať čisto iba upozornenie, návrh alebo odporúčanie na korekciu. Nemajú nejaké vyššie právomoci vymáhať to reálne v praxi. Preto tieto prípady väčšinou končia na súdoch,“ uviedol Vlado Rafael, riaditeľ mimovládnej organizácie eduRoma.

Aj pre nadmerné umiestňovanie rómskych detí do systému špeciálneho školstva začala v roku 2015 Európska komisia proti Slovensku konanie. Krajine tak hrozí, že skončí na medzinárodnom súde pre ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko