Na hlavný obsah

Súd uznal vinnými školu i centrum, ktoré diskriminovali rómske deti

Poškodeným žiakom majú dokopy vyplatiť 5 000 eur.

Súd uznal vinnými školu i centrum, ktoré diskriminovali rómske deti
Ilustračná snímka - učiteľ v škole so žiakmi. Foto: RTVS

Škola v Hermanovciach podľa prešovského okresného súdu diskriminovala rómskych žiakov tým, že ich zaradila do špeciálnych tried. Navyše sa im venovala mimo hlavnej budovy.

Školu aj centrum, ktoré rómskych žiakov diagnostikovalo, zažalovali traja bývalí žiaci. Po rozhodnutí súdu by mali dostať finančné odškodnenie aj ospravedlnenie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Robert Latta.

Bývalých žiakov školy zastupuje mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva. Žiakov v Hermanovciach zaradili do špeciálnych tried, no podľa organizácie sa u nich mentálne znevýhodnenie skôr nepotvrdilo. Súd skonštatoval pochybenia na strane centra, ktoré ich posudzovalo, ako aj samotnej školy.

Poradňa hovorí o prelomovom rozsudku. „Súd tak vyslal jasný signál, že nadmerné zastúpenie rómskych detí vzdelávaných v špeciálnom školstve na Slovensku, je celospoločenský problém a ako taký ho nemôžeme prehliadať,“ uviedla advokátka organizácie Vanda Durbáková.

Škole súd napríklad vyčíta aj umiestnenie špeciálnych tried mimo hlavnej budovy, teda oddelene od ostatných detí. Podľa súdu musia centrum aj škola okrem iného zaplatiť každému žiakovi odškodné vo výške spolu 5 000 eur.

„Boli súdom zaviazaní povinnosťou doručiť žalobcom list s ospravedlnením,“ povedala hovorkyňa súdu Ivana Petrufová.

Proti rozsudku sa odvolajú

Dotknuté súkromné centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v Prešove odmieta, že by pochybilo. „Stojíme si za svojím postupom, ktorý je štandardný a ktorý vykonávajú všetky špeciálno-pedagogické poradne. Vôbec sa necítime, že by sme boli diskriminovali,“ argumentuje riaditeľka centra Viera Imrichová.

Zaplatenie odškodného by bolo pre nich podľa riaditeľky likvidačné. Proti rozhodnutiu súdu sa odvolajú. „Máme za to, že rozsudok súdu prvého stupňa nerešpektoval znalecký posudok,“ zdôraznil právny zástupca centra Jozef Karabáč.

Odvolá sa aj škola. Riaditeľ Eduard Michálek hovorí, že deti v špeciálnych triedach majú, no postupujú podľa platnej legislatívy. „K tejto veci sa nebudem vyjadrovať. Túto vec rieši náš právny zástupca,“ dodal riaditeľ školy.

Naopak, rozhodnutie súdu oceňuje nový rómsky splnomocnenec Ján Hero. „Je to problém, ktorý slovenské školstvo postihuje už dlhú dobu,“ uviedol.

Odvolá sa aj samotná poradňa. Žalovali totiž aj štát, no v tomto prípade neúspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny