Na hlavný obsah

MS v hokeji 2022: Slovensko prehralo proti Kanade 1:5

Zápas sme sledovali naživo.

MS v hokeji 2022: Slovensko prehralo proti Kanade 1:5
Foto zo zápasu Slovensko - Kanada na MS 2022 v hokeji. Foto: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou svoje tretie vystúpenie na MS 2022 vo Fínsku, Kanade v pondelok (16. 5.) podľahla 1:5. V úvodnom predstavení zdolala Francúzsko (4:2), následne ale prišla tesná prehra proti Nemecku (1:2). Na konte tak naši hokejisti majú 3 body.

V bránke SR tentoraz nastúpil Adam Húska. Vo štvrtom útoku si odbil svoj debut na MS jeho menovec Adam Sýkora.

Hráči „javorových listov“ dosiaľ na šampionáte zdolali Nemecko (5:3) a Taliansko (6:1). Na konte tak majú plný počet bodov, keďže tentoraz zdolali aj Slovensko.

V prvej tretine otvoril skóre v 11. minúte Lowry, no už o dve minúty Slováci odpovedali, keď skóroval Takáč. Slováci mali dokonca viacero šancí na to, aby šli v prvej časti hry do vedenia.

Tretina číslo dva priniesla tiež dva góly, bohužiaľ, oba do siete Adama Húsku. Dvakrát sa presadil Dubois, Slovensko tak šlo do tretej tretiny s dvojgólovým mankom.

V poslednej časti zápasu Kanaďania ešte zveľadili svoje vedenie, na 1:4 dával Sillinger. Pridal sa k nemu aj Geekie, ktorý v nájazde prekonal Húsku. „Chýbal tomu gól, mali sme šance. Škoda toho inkasovania na začiatku tretej tretiny, lebo sme chceli mať tlak, ale dosť nás to otupilo,“ povedal po zápase pre RTVS obranca Michal Ivan.

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal začiatok duelu Slovensko – Kanada o 15.20 h. Spoza kruhov v 1. minúte strieľal kapitán Tatar. Húska následne zasahoval proti Andersonovi.

Slovensko malo veľkú šancu na gól v 3. min. Lantoši postupoval sprava, následne strieľal po jeho pase Liška. Gňolman Kanady Thompson zostal pohotový.

Prvú presilovku v stretnutí si zahrajú Kanaďania po faule Rosandiča. Húska vytiahol skvelý semafor. Krištof vypracoval v oslabení skvelú šancu a poslal puk v útočnom pásme Slafkovskému, ktorý sám pred brankárom neuspel a trafil lapačku.

Medzi 7. a 8. minútou si hráči spod Tatier vytvorili viacero streleckých príležitostí. Slafkovský, Minárik či Nemec boli blízko k otvoreniu skóre. Z ľavého kruhu sa potom strelou švihom nepresadil Liška.

Comtois sa tlačil do slovenskej bránky, v nájazde ale neuspel a spomenutý svätyňu posunul mimo jej priestor.

Skóre napokon otvoril favorit z Kanady v 11. minúte. Dorážkou do odkrytej bránky uspel Lowry po predošlej strele Seversona. Situáciu ešte skúmal videorozhodca.

Presilovka Slovenska v 13. minúte priniesla svoje ovocie a rýchly gól na 1:1. Dobrú strelu Takáča napokon netečoval Regenda, hoci sa tak sprvu zdalo. Puk od Takáča prešiel pomedzi betóny Thompsona medzi tri žŕdky.

Po faule na Pospíšila 4 minúty pred koncom tretiny budú hrať modro-bieli ďalšiu presilovku. V nej mali viacero dobrých šancí, v samotnom závere mal tú najväčšiu po strele švihom Slafkovský.

Minútu pred koncom si Slovensko utvorilo tlak, Sýkora sa snažil pretlačiť puk na 2:1 spoza bránky. V posledných sekundách vystrelil po záverečnom klaksóne Regenda, čo spustilo hromadnú šarvátku na ľade.

Druhá tretina:

Začala sa druhá tretina stretnutia. Krištof sa dobre predieral dopredu, strelu ale namieril vedľa a pri pokuse o dorážku spadol.

Húska vytiahol extrémne dôležitý a náročný zákrok betónom proti Lowrymu.

Po tvrdom faule Rosandiča krváca Kanaďanova pera. Slovensko bude hrať v oslabení až 4 minúty.

Barzala aj Andersona zarmútil Húska. Najaktívnejším hráčom súpera v útoku je určite agresívny a drzý Anderson. Zatiaľ však v osobných súbojoch vyhráva slovenský brankár.

Kanada sa napokon predsa len presadila – 2:1. Puk sa smolne odrazil do bránky od Juraja Slafkovského. Gól pripísali Duboisovi.

Tatar v dobrej šanci trafil len bočnú sieť. Húska potom prežíval krušné momenty, puk sa kotúľal po bránkovej čiare SR. Zázrakom nepadol tretí gól Kanady. Fantastické zákroky 25-ročného rodáka zo Zvolena! Ale aj pohotová obrana.

Kanaďania pokračujú vo veľkom nátlaku. Už Barzalova strela bola nebezpečná, Húska bol na zemi, no vychytal všetky dorážky.

Veľká šanca konečne aj pre Slovensko. V 31. minúte tvrdá strela Grmana, následne aj dvojitá koncovka Tamášiho. Vynikajúco napáda Liška. Spomedzi kruhov neuspel strelou z prvej Krištof.

Obranca Ivan zakončoval prakticky do prázdnej bránky, tentoraz vytiahol úžasný zákrok Thompson. SR nevyťažila ani z následného obrovského tlaku. Pri následnej črtajúcej sa veľkej šanci to Slováci zbytočne prekombinovali, vybojovali však presilovku.

V nej mal paradoxne najväčšiu šancu súper, Lowry však nezužitkoval nájazd a Mercer nevyužil svoju rýchlosť.

Kanada dala gól na 3:1. Po individuálnej akcii sa aj napriek pádu presadil bekhendom Dubois v 38. minúte. Koniec 2. tretiny.

Tretia tretina:

Odpískaný začiatok tretej tretiny. Zlý začiatok pre slovenských hokejistov. Sillinger sa v 42. minúte presadil na 4:1 z uhla.

Mercer si elegantne prehodil puk medzi nohami a po ľade chcel nachytať Húsku. Ten zachoval pokoj, a tak nie je 5:1 pre Kanadu.

Zlá správa pre slovenských fanúšikov. Gachulinec vyzeral byť zranený, pri odkorčuľovaní na lavičku sa držal za lakeť.

Tatar prešiel celým útočným pásmom a nabíjal pre Ivana. Ten ale zahodil ďalšiu šancu.

Osem minút pred koncom už Slovensko prehráva 1:5, Geekie šiel sám na Húsku a prekonal ho strelou nad vyrážačkou.

Koniec zápasu – 1:5 pre Kanadu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport