Na hlavný obsah

MS v hokeji 2022: Slováci si na úvod poradili s Francúzmi, dva góly Regendu

Pripísali si tri body.

MS v hokeji 2022: Slováci si na úvod poradili s Francúzmi, dva góly Regendu
Foto zo zápasu Francúzsko - Slovensko na MS v hokeji 2022. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti si pripísali prvú výhru v A-skupine na MS 2022 vo Fínsku. Svojho piatkového (13. 5.) súpera z Francúzska zdolali 4:2 a v úvodnom stretnutí šampionátu tak bodovali naplno.

Skóre sa podarilo otvoriť v 11. minúte Pavlovi Regendovi po strele backhandom. Na ďalší gól čakali diváci do druhej tretiny a opäť mali radosť slovenskí fanúšikovia. Kapitán tímu Tomáš Tatar rýchlo využil presilovú hru a po strele do odkrytej bránky bolo 2:0.

Francúzi sa následne zobudili a vyvinuli na zverencov trénera Craiga Ramsayho tlak. Odmenou im bol znižujúci gól na 1:2 a napokon aj vyrovnanie po úspešnom rýchlom brejku. Slovensko si však ešte do konca druhej tretiny prinavrátilo vedenie po dobrej akcii Adama Lišku a úspešnom zakončení útočníka Samuela Takáča.

V tretej tretine poistil víťazstvo druhým gólom v stretnutí Pavol Regenda na 4:2. Strelil ho osem sekúnd pred koncom do prázdnej bránky pri francúzskom vabanku.

„Víťazstvo je dôležité na prvom zápase v turnaji. Máme sa od čoho odraziť,“ hovoril po zápase pre RTVS strelec víťazného gólu Samuel Takáč. Dvojgólový strelec Regenda poznamenal, že SR vyhrala zaslúžene, hoci tím urobil veľa chýb. „Nehrali sme tak jednoducho, súper mal dvakrát prečíslenie, dokonca nájazd. Musíme sa týchto chýb vyvarovať a do druhého zápasu to zlepšiť,“ zhodnotil.

„Vďakabohu, zápas išiel podľa našich predstáv. Aj keď sme stratili náskok, držali sme si svoj tlak,“ poznamenal kapitán Tatar. Jeho gól na 2:0 v tej chvíli podľa neho upokojil tím. V druhej tretine Slováci podľa neho poľavili, lebo Francúzi sú dobrú korčuliari a zápas bol z jeho pohľadu náročný. Verí však v dobrú regeneráciu pred sobotným (14. 5.) zápasom proti Nemcom.

Na vlaňajšom šampionáte Slováci postúpili zo skupiny, dostali však stopku vo štvrťfinále. Na MS 2022 budú chcieť s najmladším kádrom v histórii samostatnosti napodobniť nedávny úspech na ZOH v Pekingu. Tam prekvapivo získali bronzové medaily.

Zápas sme sledovali online:

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal začiatok zápasu Slovensko – Francúzsko. Prvú vážnejšiu šancu mal v 2. minúte Treille, zasahovať musel Patrik Rybár.

Slafkovský najprv vypracoval šancu, potom spred kruhov sám zakončoval, gólmana Buysseho však neprekonal.

Rybár čelil v krátkom slede trom strelám Francúzov po sebe, ani jeden puk však nespadol v 9. minúte za jeho chrbát.

Do najlepšej príležitosti doterajšieho priebehu sa dostal Lantoši po krásnom prieniku a spätnej prihrávke od Tatara. Jeho strela skončila len v lapačke gólmana „krajiny galského kohúta“.

Slovensko dalo gól! Z bezprostrednej blízkosti sa bekhendom presadil v 11. minúte Pavol Regenda na 1:0.

Francúzi sa dostali k presilovej hre. Viacero tvrdých striel „modrých“ zblokovala slovenská pevná obrana. Po konci Francúzskej presilovky z dobrej pozície strieľal Tatar, avšak len do nôh súpera.

Ivan dobre prihrával Slafkovskému, ktorý mohol dať rovnaký gól ako Regenda, ale neuspel. Rybár si v 17. minúte pripísal dôležitý zákrok. Pospíšil a Texier sa následne dostali do konfliktu a rozhodca udelil vzájomné dvojminútové tresty. Gól už nepadol.

Druhá tretina:

Začala sa druhá tretina zápasu SR proti Francúzsku. Už v úvode Francúzi vyhodili puk mimo ľadovú plochu a Slovensku sa tak ponúkla prvá presilovka.

Početnú výhodu Slováci využili po 39 sekundách a skóroval kapitán tímu Tomáš Tatar na 2:0 po tom, čo sa k nemu odrazil puk po strele Lantošiho.

Jánošík strieľal tvrdo od modrej čiary v 25. minúte, jeho pokus kryl gólman súpera. Slafkovský po osobnom súboji vytiahol puk do ideálnej pozície na strelu. Strieľal zvnútra pravého kruhu, avšak nepresne.

Francúzi zvýšili svoj tlak a odmenou im bol gól Recha na 1:2 v 27. minúte.

Minárik po vybojovaní puku urobil tlak na Francúzov v útočnom pásme a získal ďalšiu presilovku. Aktívna bola opäť najmä dvojica Tatar – Slafkovský. Nádejne strieľal Lantoši a dopredu sa predieral aj Slafkovský, Francúzi však odolali. Strelou zľava ich neprekonal ani Tamáši.

Perret sa v 33. minúte dostal v samostatnom nájazde až pred Rybára a po úspešnej kľučke predral puk za jeho chrbát.

Do takmer identickej šance sa neskôr dostal Texier, tentoraz ale Rybár skvelo zakročil.

Slafkovský výborne získal puk v priestore za bránkou súpera, snažil sa nahrať Tamášimu do dobrej pozície, situáciu si postrážila francúzska defenzíva. Dva nádejné pokusy Šimona Nemca boli následne neúspešné.

Slováci naďalej tlačili a hoci bol pokus Lišku neúspešný, čerstvý majster SR so Slovanom Bratislava Samuel Takáč vrátil SR do vedenia – 3:2.

Ku koncu druhej tretiny si ešte Slovensko vybojovalo presilovku, ďalší presný zásah však diváci už nevideli.

Tretia tretina:

Začala sa tretia tretina duelu. Presilovkové strelecké pokusy Slafkovského, Čerešňáka či Lantošiho neskončili gólom.

Prvý útok si vypracoval viac dobrých príležitostí, pokusy Tatara či Krištofa ale štvrtý gól nepriniesli. Slafkovský sa potom so šťastím dostal k puku a bol blízko ku gólu, jeho strelu však vykryli betóny gólmana „modrých“.

Šimon Nemec konal pod vplyvom časového tlaku, ale veľmi dobre nasmeroval svoj strelecký pokus. Opäť však bez gólu.

Slafkovský to skúšal prekvapivým bekhendom zblízka po prihrávke od Romana, následne aj strelec prvého gólu Regenda zakončoval, no štvrtý gól neprichádza.

Po chybe gólmana Buysseho sa Slovensko dostalo k početnej výhode. Tatar z dobrej pozície strieľal mimo tri žŕdky súpera. Čerešňákovu strelu z diaľky nik pred bránkou netečoval.

Francúzi začali štyri minúty pred koncom duelu vyvíjať tlak, poslali na bránku dva nebezpečné puky. Vyrovnať sa im nepodarilo.

Vynikajúcim spôsobom zakombinovali tri minúty pred koncom Roman a Slafkovský. Najlepší strelec ZOH 2022 vystrelil, avšak prvý gól na MS neslávil.

Francúzi hrajú už vabank, odvolali brankára a majú na ľade šesť korčuliarov. Lantoši strieľal z obranného pásma na prázdnu bránku, tú však minul. Ani po nádejnom útoku na odkrytú svätyňu súpera sa Slovensko nepresadilo, túto kliatbu však v úplnom závere prelomil Regenda a zakončil na 4:2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport