Na hlavný obsah

Mýtny systém bude zrejme budovať firma spolupracujúca so Skytollom

Ide o firmu Czechtoll.

Nový elektronický systém výberu mýta na Slovensku zrejme vybuduje firma Czechtoll. Tá spolupracuje s aktuálnym prevádzkovateľom mýtneho systému – spoločnosťou Skytoll.

Podľa mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko štát zaplatí za prechod na spoločný európsky systém zbytočne milióny eur.

Mýto na Slovensku vyberá od roku 2010 spoločnosť Skytoll. Približne polovica z vyzbieraných peňazí ide na prevádzkové náklady.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pôvodná zmluva bola veľmi zle nastavená, lebo prevádzkovateľ mal garantované poplatky za jednotlivé transakcie, za počet mýtnych úsekov a za počet zmien,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Od začiatku budúceho roka sa bude na Slovensku vyberať mýto po novom. S najnižšou cenovou ponukou na vybudovanie systému prišla spoločnosť Czechtoll, ktorá prevádzkuje mýtny systém v susednom Česku. Aktuálne plynie desaťdňová lehota, počas ktorej sa môžu odvolať ostatní dvaja uchádzači.

„Ako dopravcovia veľmi pozitívne vnímame to, že sa zníži nákladovosť systému, podľa tých predbežných odhadov sa budeme pohybovať medzi 10 až 20 percentami, čo je voči terajšej výške výrazne nižšie,“ uviedol prezident ČESMAD-u Pavol Piešťanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko