Na hlavný obsah

Na hrade Beckov prebieha rekonštrukcia, opravia jeho zásadnú časť

Hradu dominuje vysoký žeriav.

Hrad Beckov má novú „dočasnú“ dominantu. Je ňou 50 metrov vysoký žeriav, ktorý obsluhuje stavenisko a pomáha pri rekonštrukcii západného paláca hradu. Ten bude počas tejto sezóny pre verejnosť uzavretý.

„Na hrade Beckov momentálne prebieha veľká rekonštrukcia jeho zásadnej časti, a to západného paláca, rytierskej sály, ktorá bola vo svojom období najreprezentatívnejšia časť hradu,“ vysvetlil pre televízny regionálny magazín Regina starosta Beckova Daniel Hladký.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Momentálne prebieha rekonštrukcia z dvoch dôvodov. Prvým je snaha zachovať priestor aj pre ďalšie generácie, druhým rekonštrukcia západného múru, ktorý je priamo nad obcou a zub času sa podpísal na jeho pevnosti.

Rekonštrukcia západného paláca sa financuje z príspevku Európskeho hospodárskeho spoločenstva a štátneho rozpočtu zhruba v sume 809 000 eur.

Návštevníci sa môžu tešiť na zmeny

„Malo by vzniknúť takmer šesť krytých uzavretých priestorov, ktoré budú slúžiť nie len expozíciám. Napríklad v rytierskej sále by sme chceli v budúcnosti organizovať napríklad svadobné obrady, koncerty či prednášky. V prvej pivničnej miestnosti chceme riešiť priestor pre múzejnú pedagogiku,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.

„Čo sa týka expozície, tak tam sme priestory rozdelili na štyri časti. V prvej sa návštevníci dozvedia o histórii mesta Beckov, v druhej časti bude história o architektúre hradu. Tretia má byť venovaná rytierovi Ctiborovi. Radi by sme využívali aj rôzne moderné technológie prezentácie. Už v roku 2023 sa môžu návštevníci tešiť na hovoriace obrazy alebo metódu mapingu, kde sa pomocou laseru dokresľujú časti, ktoré sa nedajú obnoviť,“ dodal Pastier.

Exkurziu na hrade hodnotí pozitívne aj učiteľ zo ZŠ Mlynská v Senci Tomáš Rückschloss. „Pre deti je to veľmi dobré, pretože sa robí interaktívnym spôsobom.“

Pred pandémiou mal hrad okolo 82 000 návštevníkov, prepad bol približne 20 000 návštevníkov za rok. „Sezóna 2022 bude určite úspešnejšia, lebo sme ju otvorili už vo februári, počas valentínskeho podujatia. Dúfame, že sezóna bude plná, tak ako pred pandémiou,“ povedal Pastier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny