Na hlavný obsah

Obyvateľ Pekingu porušil opatrenia, do izolácie musí ísť 5 000 ľudí

Polícia ho začala trestne stíhať.

Obyvateľ Pekingu porušil opatrenia, do izolácie musí ísť 5 000 ľudí
Zdravotník v ochrannom odeve odoberá vzorku obyvateľovi počas tretieho dňa masového testovania na ochorenie COVID-19 pred komerčnou budovou v čínskom Pekingu. Foto: TASR/AP

V dôsledku nedodržiavania predpisov súvisiacich s koronavírusom zo strany 42-ročného obyvateľa Pekingu, ktorý mal pozitívny test na ochorenie COVID-19, muselo ísť viac než 5 000 jeho susedov do izolácie. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom v pondelok (30. 5.) informovala agentúra DPA.

Podľa nich mužovi nariadili izoláciu po tom, čo ho identifikovali ako kontaktnú osobu infikovaného človeka v jednom nákupnom stredisku. Muž však opakovane opustil svoj byt a pohyboval sa v jeho okolí.

Polícia začala trestné stíhanie

Päť dní po tomto nariadení mal obyvateľ spoločne so svojou manželkou pozitívny test na koronavírus, píše DPA. V dôsledku toho umiestnili tamojšie úrady do centrálneho karanténeho zariadenia 258 obyvateľov domu, kde býval. Viac než 5 000 ďalších ľudí bývajúcich v okolí musí zostať v domácej izolácii. Polícia začala muža trestne stíhať.

Čína sa v súvislosti s koronavírusom naďalej drží stratégie nulovej tolerancie. Husto obývaná krajina čelí v súčasnosti najhoršej vlne ochorenia COVID-19 od začiatku pandémie pred viac než dvoma rokmi.

Predovšetkým Šanghaj, ale aj Peking a ďalšie čínske metropoly zaviedli lockdowny s rôznym stupňom prísnosti. V krajine pravidelne testujú stovky miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet