Na hlavný obsah

Po ťažkom náraze sa vrátil silnejší a s helmou. Petr Čech patril k najlepším brankárom svojej generácie

Najväčšie úspechy dosiahol s Chelsea.

Po ťažkom náraze sa vrátil silnejší a s helmou. Petr Čech patril k najlepším brankárom svojej generácie
Český brankár Petr Čech. Foto: TASR/AP

Výška takmer dva metre, ikonická helma, fantastické zákroky a status futbalovej legendy. Tak by sa dal v skratke definovať český brankár Petr Čech.

Počas aktívnej hráčskej kariéry patril medzi najlepších na svojej pozícii. Medzi tromi žrďami sa nezmazateľne zapísal do histórie FC Chelsea. Rodák z Plzne oslavuje v piatok (20. 5.) 40. narodeniny.

Rekord bez titulu

Petr Čech začal hrať futbal vo svojich siedmich rokoch pre vtedajší klub Škoda Plzeň. Sprvu hrával na pozícii útočníka, ale ako štvrták sa presunul do bránky. V júni 1999 sa dostal iba za 350 000 českých korún do tímu FK Chmel Blšany v najvyššej Gambrinus lige a debut si odbil v 17 rokoch proti Sparte Praha.

V 18 rokoch podpísal Čech zmluvu práve so Spartou. Po tom, čo absolvoval ako brankárska jednotka Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov v Argentíne, nastúpil v lete 2001 na Letnej. Vytvoril tam doposiaľ platný český ligový rekord v nepriestrelnosti – gól neinkasoval 903 minút a v 17 dueloch vychytal čisté konto.

Celkovo v drese Sparty odchytal 27 stretnutí. V lige však Sparta skončila druhá za Slovanom Liberec a český titul tak v jeho zbierke chýba.

Prelom prišiel aj v roku 2002. V máji zažiaril na ME hráčov do 21 rokov, keď vo finále proti Francúzsku v penaltovom rozstrele pustil zo štyroch pokusov za svoj chrbát jediný gól. Vychytal tak pre Česko historické zlato. Pozornosť zo zahraničia bola čoraz väčšia.

Jednotkou Chelsea pôvodne nemal byť

V júli prestúpil do francúzskeho klubu Stade Rennes. Aj tam sa stal veľkou brankárskou oporou a na konto si v 70 zápasoch pripísal 22 čistých kont. Klub sa však pohyboval obvykle len v strede tabuľky.

V tejto dobe už bol Petr Čech oporou seniorskej reprezentácie ČR. A najväčší úspech s ňou dosiahol na ME 2004. S tímom Česka totiž prišiel až do semifinále, kde v predĺžení podľahli západní susedia SR neskorším víťazom turnaja z Grécka.

Ešte pred ME 2004 podpísal Čech životný kontrakt. Prestúpil do anglického FC Chelsea za pol miliardy českých korún. Pred štartom sezóny počítal vtedajší kouč Londýnčanov José Mourinho s Talianom Carlom Cudicinim na miesto brankárskej jednotky, Čech mal byť náhradníkom.

Cudicini si však tesne pred štartom ligy poranil lakeť. Čech tak dostal šancu, ktorú využil naplno. Skvelými výkonmi presvedčil kouča a prevzal na dlhé roky postavenie brankárskej jednotky „The Blues“.

V máji 2005 utvoril navtedy rekord v počte minút bez inkasovaného gólu (1 025). Čisté konto si postrážil celkovo 21-krát a prispel v sezóne 2004/2005 výrazným spôsobom k zisku historicky druhého titulu pre Chelsea v rámci Premier League. Cennú trofej o rok neskôr obhájil a potom ju získal ešte dva razy.

Z tvrdého stretu si nepamätá nič, kritikov umlčiava

S kariérou Čecha sa spája aj ikonická helma. Tej predchádzalo škaredé zranenie. V októbri 2006 počas zápasu proti Readingu utrpel český brankár fraktúru lebky pri strete s írskym záložníkom súpera Stephenom Huntom.

Hunt dobiehal v 1. minúte zápasu loptu vo vnútri pokutového územia Chelsea, ale Čech bol pri nej skôr. Hunt zasiahol pravým kolenom hlavu gólmana Chelsea, čo si vyžiadalo dlhé ošetrovanie na ploche.

Petr Čech následne skončil v starostlivosti neurochirurgov a bol dlhý čas mimo hry. Doktori varovali brankára, že ak urýchli návrat na trávnik, následky môžu byť fatálne. Čech pre idnes.cz uviedol, že si zrážku s Huntom nepamätá a že lekári mu zachránili život.

„Tri dni som mal úplné prázdno, bol som v kóme. Vybavím si iba niekoľko útržkov. Až spätne som zistil, že som sa ešte sám doplazil za lajnu a hovoril na doktora. V skutočnosti som mal tmu, čo bolo vlastne dobre, pretože sa mi vyhol posttraumatický stres. Spätne som tú chvíľu nikdy neprežíval znova. Ani v snoch alebo fantázii. Ako by sa to nestalo. Prečo by som sa bál niečoho, čo sa vlastne nestalo?“ vrátil sa k incidentu po rokoch.

Keď sa následne postavil do bránky, mal na sebe helmu, ktorá mu „prischla“ a nosil ju aj nasledujúce roky. Lekári mu podľa jeho slov zakázali dať si ju dole. Viackrát mu pomohla, no ani počas ďalších rokov sa nevyhol dvom otrasom mozgu.

„Cítil by som sa istejšie, keby som ju nemal. Či chcete alebo nie ovplyvňuje okolie a človek v nej horšie počuje. Lekári mi ale zakázali nenosiť ju,“ hovoril už dávnejšie pre standard.co.uk.

Kritici mu tiež vyčítali, že po tomto zranení bol horším brankárom ako pred ním. Spomínali, že horšie vidí, počuje a menej chodí do osobných súbojov a pôsobí bojazlivejšie. S tým plzenský rodák nesúhlasí a tvrdí, že sa vrátil silnejší.

„Najväčšie trofeje som vyhral až potom. Double s Chelsea, Ligu majstrov, Európsku ligu… Som presvedčený, že pod ten názor sa najviac podpísalo to, že som v prvej sezóne za Chelsea odchytal 24 čistých kont. To ale nebola normálna bilancia, to sa nemohlo opakovať,“ skonštatoval.

Triumf v Lige majstrov ako náplasť

Úspechy prichádzali aj naďalej a okrem ligových triumfov sa Čech tešil v Chelsea aj zo zisku štyroch FA Cup-ov a troch Anglických ligových pohárov. Najcennejšiu trofej však ulovil v sezóne 2011/2012.

Stalo sa tak deň pred jeho 30. narodeninami – 19. mája 2012 Chelsea získala svoju historicky prvú ušatú trofej po triumfe v Lige majstrov. Vo finále si v Allianz Arene poradila s Bayernom Mníchov, pričom Petr Čech chytil v predĺžení penaltu Arjena Robbena a následne bol v jedenástkovom rozstrele úspešnejší ako Manuel Neuer.

„Len matne si pamätám, čo sa dialo. Didier Drogba premenil poslednú penaltu a so mnou sa zatočil svet. Ako som bol v delíriu napätia a koncentrácie, nevnímal som skoro nič. Len som chytil Didiera, aby som s niekým bol. Až potom mi došlo: Je to tu!“ opísal svoje emócie po výhre Petr Čech pre idnes.cz.

Týmto triumfom zahnal svoju traumu z roku 2008. Chelsea vtedy prehrala v rozstrele finále Ligy majstrov proti Manchestru United. „Po finále 2008 v Moskve som cítil takú prázdnotu, ktorej sa nič nevyrovnalo,“ spomínal.

V Chelsea strávil celkovo 11 ročníkov. Následne prestúpil k mestskému rivalovi – posilnil káder Arsenalu. Za štyri roky s ním vyhral FA Cup, Ligový pohár a aj Superpohár.

Koniec kariéry, nie koniec futbalu

V roku 2019 ukončil profesionálnu kariéru. Futbalu sa však nevzdal. V súčasnosti je technickým riaditeľom FC Chelsea. A aj v tejto pozícii slávil úspech v Lige majstrov, ktorú Chelsea vyhrala v sezóne 2020/2021. Čech sa tiež predstavil v rokoch 2020 až 2022 v hokejovej bránke, keď chytal za anglický treťoligový Guildford Phoenix.

Petr Čech sa v júni 2003 sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Martinou Dolejšovou, spolužiačkou zo Športového gymnázia v Plzni. S ňou má dcéru Adelu a syna Damiána. Medzi jeho záľuby patrí hra na bicie – na YouTube sa dajú nájsť coververzie jeho obľúbených kapiel Nirvana, Foo Fighters a System of a Down. V roku 2018 vydal vlastnú autobiografiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport