Na hlavný obsah

Zranenie na kúpalisku mohlo ukončiť jeho kariéru priskoro. Kaká sa však zaradil medzi nesmrteľných

Preslávila ho aj slušnosť a viera.

Zranenie na kúpalisku mohlo ukončiť jeho kariéru priskoro. Kaká sa však zaradil medzi nesmrteľných
Na archívnej snímke v drese AC Miláno brazílsky futbalista Kaká. Foto: TASR/AP

Stredopoliar s fantastickým futbalovým myslením, prehľadom v hre, výbornou prihrávkou a „čuchom“ na góly. Disponuje výbornou strelou zo strednej vzdialenosti, výborný exekútor priamych kopov. Premieňa ich takmer neomylne.

Tak svojho času opísala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) futbalistu menom Ricardo Izecson dos Santos Leite. Toho fanúšikovia trávnatého športu poznajú najmä pod prezývkou Kaká. Slávny Brazílčan v piatok (22. 4.) oslavuje jubilejné štyridsiate narodeniny.

Problémy s výškou a zázračné uzdravenie

Svoj talent ukazoval rodák z hlavného mesta krajiny Brazília už ako sedemročný. Tréneri o ňom však pochybovali – dôvodom bola jeho výška. Od svojich rovesníkov bol vždy o hlavu nižší. Pomohla mu fyzioterapia a výživové doplnky.

Prvý kontrakt v kariére podpísal v roku 1998 ako pätnásťročný, a to v slávnom klube FC Sao Paulo. Jeho debut medzi seniormi nasledoval o tri roky neskôr. Bol však priam zázrakom. Prečo? Pri návšteve akvaparku utrpel Kaká život ohrozujúce zranenie- Po spustení sa z tobogánu si udrel hlavu o dno bazéna a zlomil si šiesty krčný stavec.

Zranenie, ktoré mohlo byť minimálne koncom jeho kariéry, však prekonal priam extrémne rýchlo – už za dva mesiace bol opäť na ihrisku.

„Moja prvá otázka pre lekára bola: ‚Kedy budem môcť opäť hrať futbal?‘ Povedal len, že som možno nepochopil vážnosť toho, čo sa stalo. Pri väčšine podobných nehôd človek už nemôže chodiť. Bol to skutočný zázrak. Odvtedy to bolo o budovaní mojej viery a tvrdej práci na uzdravení,“ zaspomínal si Kaká pre magazín FourFourTwo.

Mladý Kaká – majster sveta

Potom nastalo jeho hviezdne obdobie. V roku 2002 sa ako 20-ročný predstavil na majstrovstvách sveta a bol členom víťazného mužstva. Odohral však iba 19 minút. Súpermi na jeho poézícii boli veľké mená – Ronaldo Nazário či Rivaldo.

„Po tých bohatých skúsenostiach (z MS 2002) som sa stal oveľa lepším hráčom. Neskôr som bol počas zvyšku svojej kariéry požehnaný, že som mohol hrať s inými futbalistami svetovej triedy v slávnych kluboch,“ uviedol Kaká.

Pre jeho výkony v klube a nesmierny talent prišli ponuky zo zahraničia od najslávnejších klubov sveta. Kaká sa v roku 2003 upísal talianskemu AC Miláno.

Už vo svojej premiérovej sezóne pomohol „rossoneri“ k zisku trofeje v Serie A. Dal desať gólov. Získal tiež cenu pre najlepšieho cudzieho hráča v talianskej lige. To sa mu podarilo zopakovať v rokoch 2006 a 2007.

Najlepší rok a veľký prestup

Sezóna na prelome spomenutých rokov bola jeho najúspešnejšou vôbec. Stal sa z neho najlepší strelec talianskej ligy. Milánu tiež výrazne dopomohol k titulu v Lige majstrov a aj v majstrovstvách sveta klubov. Získal mnoho prestížnych ocenení a tým vôbec najväčším bol zisk Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu na svete.

„Myslím si, že rok 2007 bol vrcholom mojej kariéry. Vtedy som vyhral väčšinu dôležitých trofejí, ktoré sa dali vyhrať,“ uznal aj samotný Kaká v rozhovore pre Sky Sports.

V roku 2009 prišiel kariérny posun. Kaká prestúpil za neuveriteľných 65 miliónov eur do Realu Madrid. Hoci utvoril aj s Cristianom Ronaldom či Karimom Benzemom novú éru „Galácticos“, jeho pôsobenie v Španielsku poznačili skôr zranenia.

Za Real odohral za štyri roky 120 zápasov a dal 29 gólov. Podarilo sa mu vyhrať aj La Ligu. Čiernou stopou bolo, že sa musel podrobiť napríklad operácii ľavého kolena, čo ho odstavilo z hry na osem mesiacov. Hovorilo sa aj o zlých vzťahoch s vtedajším trénerom Josém Mourinhom.

Slušňák, ktorý patrí Ježišovi

V roku 2013 sa Kaká vrátil naspäť do AC Miláno, no hneď v prvom súťažnom dueli sa opäť zranil. Svoju niekdajšiu skvelú formu už nikdy naspäť nezískal. O rok neskôr sa porúčal do vlasti – tímu FC Sao Paulo, ktorý ho vychoval.

Ďalšie tri roky strávil v americkej MLS, v tíme Orlando City, následne ukončil kariéru. Už navždy ho však fanúšikovia budú vnímať ako futbalového elegána a jedného z najlepších svojej éry.

Kaká sa nezviditeľnil len futbalom. Na twitteri ako prvý pokoril hranicu 10 miliónov skladovateľov. Označovali ho za nesmierne slušného a pokorného muža. Vie sa o ňom tiež, že je silno veriaci katolík.

Aj za skoré uzdravenie sa zo spomenutého zranenia chrbtice vďačí Bohu a iba to posilnilo jeho vieru. Pri viacerých futbalových momentoch na ihrisku odhalil pod dresom tričko s nápisom „Patrím Ježišovi“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport