Na hlavný obsah

Pomoc ľuďom v boji proti inflácii nie je dostatočná a prišla neskoro, tvrdí Kamenický

Kremský oponuje, že ju najchudobnejšie rodiny pocítia najviac.

Pomoc ľuďom v boji proti inflácii nie je dostatočná a prišla neskoro, tvrdí Kamenický
Na snímke zľava Ladislav Kamenický (Smer-SD), Marián Viskupič (SaS) a Peter Kremský (OĽANO). Foto: TASR/koláž RTVS

Podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že avizovaná pomoc ľuďom v boji proti inflácii „nie je dostatočná, je to výsmech ľuďom“.

Podčiarkol, že podporuje akékoľvek opatrenia, ktoré pomôžu ľuďom, ale „tento balíček prišiel neskoro a je nedostatočný. Nenájdu sa tam napríklad dôchodcovia, bezdetné rodiny, samoživitelia s deťmi na vysokých školách a podobne.“

Súhlasí s ním aj predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). „Toto sú naše výhrady, že balíček pomáha aj tým, ktorí to ani nepotrebujú. Zároveň niektoré skupiny z balíčka vylúčili a nedostanú pomoc,“ povedal.

Poslanec a predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) s nimi nesúhlasí. „Najchudobnejšie rodiny pomoc pocítia najviac. Nedá sa pomôcť všetkým,“ uviedol.

Kamenický tvrdí, že balíček zoberie peniaze samosprávam. „A čo urobia tie samosprávy? Možno zvýšia ceny cestovného v MHD, možno odídu učitelia, neopravia jamy na cestách, nebudú mať na verejné osvetlenie,“ hovorí.

Smer-SD navrhuje pomoc v podobe príspevku vo výške 1 500 eur do domácností. „Systémové opatrenia ovplyvnia budúce roky, preto hovoríme o jednorazovom opatrení,“ ozrejmil.

Opatrenie by štátnu kasu stálo asi 1,8 miliardy eur. Viskupič upozorňuje, že akékoľvek plošné opatrenie však spôsobí zvyšovanie inflácie.

Kremský sa s Matovičovými výrokmi nestotožňuje

Kremský sa nestotožňuje s výrokom ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý povedal, že je hrdý na to, že protiinflačný balíček prešiel aj s hlasmi ĽSNS a strany Život.

„S týmto sa nestotožňujem, určite by som to takto nepovedal. Prešlo by to aj bez ich hlasov,“ vyhlásil. „Je škoda ich vyvyšovať, ide o vecnú záležitosť, že to podporili,“ dodal Kremský.

„Je pre nás obrovské sklamanie, že tento zákon prijali s hlasmi ĽSNS. OĽANO zradilo svoje hodnoty, legitimizuje to ĽSNS,“ vyhlásil Viskupič (SaS).

Kremský mu oponoval, že aj viacero zákonov z dielne SaS prešlo aj s podporou ĽSNS. „To, že sme s nimi rokovali nič neznamená, náš postoj k tejto strane sa nezmenil,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko