Na hlavný obsah

Poslanci schválili protiinflačný balíček, prídavok na dieťa a daňový bonus sa zvýši

Za hlasovalo 83 poslancov.

Poslanci schválili protiinflačný balíček, prídavok na dieťa a daňový bonus sa zvýši
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR v utorok (24. 5.) večer schválili protiinflačný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Za návrh hlasovalo 83 poslancov zo 131 prítomných. Proti bolo 23 poslancov, zdržalo sa 25 zákonodarcov.

Suma prídavku na dieťa sa od júla tohto roka zvýši zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 40 eur. Súčasne sa však zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V súčasnosti ide o sumu 106,33 eura na každého prváka na základnej škole.

Ruší sa aj automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Po novom bude na rozhodnutí samotnej vlády, či sa suma prídavku zvýši.

Stúpne aj daňový bonus

Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Úprava sumy daňového bonusu bude závisieť od dosiahnutého veku dieťaťa.

Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa má zvýšiť zo súčasných 43, 60 eur na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur.

Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23, 27 eur na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Na voľnočasové aktivity deti dostanú 60 eur

Na voľnočasové aktivity dostanú deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Pôvodne sa počítalo s tzv. krúžkovným v sume 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov sa však tento príspevok zvýšil na 60 eur.

Prešiel aj pozmeňujúci návrh poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí). Na jeho základe budú rodičia detí s ťažkým zdravotným postihnutím s mierou funkčnej poruchy najmenej 70% dostávať namiesto krúžkovného túto sumu v hotovosti napríklad na terapie či rehabilitácie.

Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Príspevok sa bude pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. Zabezpečiť by sa tak mala flexibilita nakladania s príspevkom a zároveň sa tým umožní objednávanie voľnočasových aktivít v dlhšom čase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika