Na hlavný obsah

Prečo dôchodcovia napádajú opatrovateľky? Podľa odborníkov je ťažké predísť útokom

S prípadom, ako je ten z Rakúska, sa stretli viaceré.

Prípad zbitej opatrovateľky rezonuje aj na Slovensku. Podľa viacerých pracovníkov v sociálnych službách sa potvrdilo to, o čom sa dlho hovorí. S fyzickými či slovnými útokmi sa stretla takmer každá opatrovateľka aj na Slovensku. Viaceré z nich to považujú za údel ich práce.

Správa z Rakúska zhrozila mnohých pracovníkov v sociálnych službách, no takmer nikoho neprekvapila. S útokmi od klientov – hoci v menšom rozsahu – sa stretávajú opatrovateľky v domácnostiach aj v domovoch dôchodcov. Na svoju skúsenosť spomína aj Eva Kutlišová z Dolných Vesteníc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mali sme jednu klientku, ktorá mala Alzheimera, a tá mi pri večernej hygiene dala facku. Ale určite to nemyslela vážne. Verím tomu, že to bolo len z tej nemohúcnosti, ktorú prežívala. Že je chorá a nevládna,“ povedala.

„Hneď pri príchode ma privítal jeden pán veľmi šikovne (smiech)… Ale tiež si myslím, že len preto, že mal bolesti a bol nervózny. Takže to vyvrcholilo tým, že som dostala facku,“ zalovila v pamäti Lýdia Kubovčíková – opatrovateľka.

Aj odborníci potvrdzujú, že agresia u klientov vychádza najčastejšie z ich diagnóz. Napríklad demenciou trpí každý dvadsiaty človek nad 65 rokov. Po 80-ke je to už každý piaty. Navyše, v zariadeniach sociálnych služieb užíva zhruba polovica ľudí psychiatrické lieky.

„Oni môžu vidieť niečo v televízii, môže ich vystrašiť nejaký zvuk, môže im nejaká osoba pripomenúť niečo z ich predchádzajúceho života. Nejakú spomienku ktorá bola pre nich bolestná, a tá vlastne vyprovokuje ich reakciu,“ vysvetlil Jaroslav Servátka, lektor kurzov opatrovania.

Podľa odborníkov je ťažké predísť útokom, no ak sú pracovníčky dobre vyškolené, dajú sa eliminovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko