Na hlavný obsah

Prečo Rusko na Ukrajine nepoužíva vo veľkom svoje najmodernejšie zbrane, hoci sa nimi rado chváli?

High-tech zbrane nepredstavilo ani na tradičnej vojenskej prehliadke.

Prečo Rusko na Ukrajine nepoužíva vo veľkom svoje najmodernejšie zbrane, hoci sa nimi rado chváli?
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ Liveuamap

Rusko na Ukrajine prekvapivo nepoužíva vo veľkom svoje najmodernejšie zbrane, hoci sa nimi rado chváli – upozornil na to nemecký týždenník Spiegel. Na ukrajinskom území v Odese síce opäť použilo nový typ hypersonickej strely – Kinžal.

Podľa expertov však išlo o ojedinelú prezentáciu sily. Takzvané high-tech zbrane vo veľkom nepredstavilo ani na tradičnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Môžu za to sankcie

Rusko potrebuje k vývoju nových zbraní západné technológie, tie však pre sankcie nedostáva. Napríklad pri strele Kinžal analytici z Kráľovského bezpečnostného inštitútu v Londýne zistili, že zo siedmich jej zásadných častí 6 pochádza zo Spojených štátov.

Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár upozorňuje, že v porovnaní s viac ako dvomi tisíckami striel, ktoré ruská armáda doteraz na ukrajinské územie vypálila, je raketa Kinžal technicky zaujímavá, no neefektívna.

„Kinžal predstavuje v podstate jedno promile, čiže niečo čo je nepodstatné a zároveň sa tým účinkom neodlišuje od bežných zbraní,“ tvrdí Bednár.

Rusi však Kinžal podľa Ukrajincov opäť použili – v prístave Odesa. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že po prvý raz od druhej svetovej vojny nepočuť v prístave obvyklý pohyb a nie je to len rana pre Ukrajinu.

“ Je to priamy dôsledok ruskej agresie, ktorú možno prekonať len spoločne – so všetkými Európanmi, s celým slobodným svetom.“

Škody v Odese sú podľa zahraničných novinárov rozsiahle a ruský útok na mesto bol doteraz asi najväčší. Intenzita ruských útokov podľa Ukrajincov nepoľavuje ani v Mariupole či na Donbase.

Bednár pripomína, že Rusko nasadilo na Ukrajine všetky typy zbraní, ktoré má vo výzbroji. Na pravidelných vojenských prehliadkach predstavuje zväčša prototypy či predsériové produkty. Nejde teda o odraz skutočného stavu ruských ozbrojených síl.

„Aby sme mali predstavu a porovnali to s našimi ozbrojenými silami, tak to je akoby Slovensko prezentovalo menej ako jeden kus techniky. Aj za Sovietskeho zväzu sa stalo, že Červená armáda prezentovala taký typ bombardérov, ktoré, keďže ich mali málo, tak museli krúžiť nad Moskvou, aby vytvorili dojem podstatne väčšieho počtu.

Použitie hypersonických striel z ruskej strany považujú experti len za ojedinelú prezentáciu sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál