Na hlavný obsah

Premiér v Davose: Na príliš dlhý čas sme vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu

Hovoril aj o rozširovaní Únie.

Premiér v Davose: Na príliš dlhý čas sme vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu
Na snímke premiér SR Eduard Heger na 51. výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. Foto: TASR

Predseda vlády SR Eduard Heger sa v stredu (25. 5.) zúčastnil na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. V rámci neho diskutoval o bezpečnosti v kyberpriestore, dezinformáciách či o regulácii online priestoru. Hovoril aj o energetickej bezpečnosti a potrebe zníženia závislosti od ruskej ropy a plynu. Informoval o tom Úrad vlády SR.

Premiér o úspešných startupoch aj rozširovaní EÚ

Počas pobytu v Davose sa premiér stretol so zástupcami technologických gigantov Google, Microsoft, YouTube či Meta. Hovorili spolu o digitálnej transformácii, ale aj o potrebe adaptovať zamestnancov na nové podmienky na pracovnom trhu.

Heger uviedol, že Slovensko má záujem spolupracovať s technologickými firmami, aby sa už dnes mohlo pripravovať na novú digitálnu éru.

„Potrebujeme investovať do vzdelávacích programov, do digitálnej gramotnosti našich občanov a budovať u nich zručnosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Máme tiež záujem o investície do výskumu a vývoja. Na Slovensku už dnes pôsobia viaceré startupy, ktoré by mohli efektívne spolupracovať s najväčšími technologickými spoločnosťami na svete,“ vyjadril sa.

Premiér sa tiež vyjadril za rozširovanie Európskej únie. „Rozumiem obavám niektorých štátov z urýchlenia prístupového procesu. Ale aj krajiny, ktoré majú záujem vstúpiť do EÚ, musia pochopiť, že súčasťou Únie sa môžu stať len vtedy, ak budú akceptovať naše pravidlá a kritériá. Ukrajina je ochotná plniť kritériá, nechce ich znižovať, ale potrebuje našu pomoc,“ skonštatoval.

„Pomôžme krajinám západného Balkánu, Gruzínsku či Moldavsku. Ak dokážu naplniť kritériá členstva, sú vítaní. A bude to príležitosť pre celú Európsku úniu,“ dodal šéf exekutívy.

O diverzifikácií zdrojov energie

V Davose sa diskutovalo aj o plyne a rope z Ruska. „Na príliš dlhý čas sme vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu. Kompromisy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom spôsobili vojnu na Ukrajine. Ukrajinci teraz prelievajú vlastnú krv za naše hodnoty, aby sme my nemuseli,“ vyhlásil.

Zdôraznil, že diverzifikácia zdrojov je kľúčová, ale ak má fungovať, musí ísť o jednotný postup celej EÚ. „Musíme sa pozrieť na to, ako prispôsobiť plynovú a ropnú infraštruktúru tak, aby sme mali zabezpečené dodávky v potrebnej miere a za únosnú cenu. Aby sa zabezpečilo, že ako sme doteraz my boli spoľahlivým dopravcom surovín z východu na západ, bude to tak aj opačne,“ uzavrel predseda vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko