Na hlavný obsah

Hlasovanie o dani z ropy sa prekladá na júnovú parlamentnú schôdzu

Koalícia zvažuje znižovať DPH na plyn.

Hlasovanie o dani z ropy sa prekladá na júnovú parlamentnú schôdzu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Hlasovanie o dani z ropy, ktorú navrhuje minister financií Igor Matovič (OĽANO), sa odkladá. Koalícia nemá dohodu, hoci jej lídri sedeli nad touto otázkou do neskorých večerných hodín. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Nevyriešenou otázkou je, na čo sa majú použiť vyzbierané milióny, ktoré by daň priniesla. Liberáli naďalej trvajú, aby sa znížila DPH na palivá, čo však neumožňujú európske pravidlá. Koalícia si tak opäť berie čas na nájdenie riešenia.

„Dohodli sme sa, že v medzičase požiadame Európsku komisiu, či by sme vedeli takúto individuálnu výnimku dostať,“ povedal poslanec Marián Viskupič (SaS).

OĽANO po koaličnej rade však nehovorí o možnosti znižovať DPH na palivá. Podľa Michala Šipoša (OĽANO) je v hre znižovanie inej dane – DPH na plyn, ktorý v budúcom roku pravdepodobne enormne zdražie. Úľava 20 % by tak mnohým ľuďom pomohla aspoň čiastočne.

Tento návrh priniesla na koaličnú radu strana Za ľudí. „Návrh bol, že teraz sa do konca roka bude vyberať daň z ruskej ropy a od 1. januára sa všetky peniaze použijú na zníženie DPH na plyn,“ uviedol poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Koalícia ide freestyle

Hnutiu Sme rodina je vraj jedno, na čo sa použije výnos z dane z ropy. Dôležitá je podľa podpredsedu Petra Pčolinského dohoda medzi OĽANO a SaS. „Súhlasíme aj s tým, aby sa to použilo na 8-percentnú DPH na palivá, ale aj s tým, že to pôjde na platy. Nám je to v princípe jedno,“ dodal Pčolinský.

Koalícia tak naďalej hľadá kompromis. Rovnako nie je ani dohoda v iných otázkach, Pčolinský preto zhrnul aktuálne fungovanie koalície do nasledovných slov: „Koalícia funguje štandardne, to znamená, že sa nedohodla na ničom a ideme freestyle.“

O dani z ropy sa bude rozhodovať na júnovej parlamentnej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál