Na hlavný obsah

Protivládne protesty v Arménsku neutíchajú

Opozícia žiada premiérovo odstúpenie.

Protivládne protesty v Arménsku neutíchajú
Policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane. Foto: TASR/AP

V arménskom hlavnom meste sa v utorok (3. 5.) opäť konali protivládne protesty. Opozičné strany vyvíjajú nátlak na premiéra Nikolu Pašinjana v súvislosti s jeho „zradným“ riešením územného sporu s úhlavným nepriateľom krajiny – susedným Azerbajdžanom. Uviedla agentúra AFP.

Protesty vypukli v arménskej metropole Jerevan v nedeľu (1. 5.), pričom opozícia požadovala Pašinjanovu rezignáciu. Obviňuje ho z toho, že premiér plánuje odstúpiť Azerbajdžanu celé územie sporného regiónu Náhorný Karabach.

Demonštrácie pokračovali aj v pondelok (2. 5.). V utorok došlo ku chaotickým scénam v centre Jerevanu, kde polícia zadržala desiatky ľudí, pretože skupiny protestujúcich zablokovali dopravu na všetkých hlavných uliciach.

Ide o najintenzívnejšie protesty od parlamentných volieb, ktoré sa v Arménsku konali vlani v septembri. Demonštrácie podľa AFP odzrkadľujú nespokojnosť verejnosti s Pašinjanovým vedením vojenského konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom z roku 2020.

Spor o Náhorný Karabach

Opozičný líder a podpredseda parlamentu Išchan Saghateljan vyhlásil: „Pašinjan je zradca, a permanentné pouličné protesty, ktoré sa stupňujú, ho prinútia odstúpiť.“

Opozičné strany obviňujú Pašinjana z plánov odovzdať celé územie Náhorného Karabachu Azerbajdžanu po tom, ako v apríli povedal zákonodarcom, že „medzinárodné spoločenstvo vyzýva Arménsko, aby znížilo požiadavky týkajúce sa Karabachu“.

Na základe Moskvou vyrokovanej dohody sa Arménsko vzdalo rozsiahleho územia, ktoré ovládalo celé desaťročia, a Rusko tam vyslalo približne 2 000 členov „mierových síl“, ktoré dohliadajú na dodržiavanie prímeria.

Tento pakt v Arménsku vnímajú ako „národné poníženie“ a vyvoláva protivládne protesty, čo viedlo Pašinjana k vypísaniu predčasných parlamentných volieb, v ktorých vlani v septembri zvíťazila jeho strana Občianska zmluva (KP).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet