Na hlavný obsah

Rezort pôdohospodárstva a obchodníci podpísali dohodu o zvýšení potravinovej sebestačnosti

Obchodníci budú poskytovať údaje o predaji.

Rezort pôdohospodárstva a obchodníci podpísali dohodu o zvýšení potravinovej sebestačnosti
Na snímke predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan, prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová. Foto: TASR

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) v utorok (17. 5.) podpísal s predstaviteľmi Zväzu obchodu (ZO) SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Dohodu o spolupráci pri realizácii podporných nástrojov na zvýšenie potravinovej sebestačnosti SR.

Dohoda má prispieť k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti, ale tiež pre správne nastavovanie intervencie do agropotravinárskeho priemyslu zo strany štátu.

„V zmysle tejto dohody sa zaviazali zväz a aliancia, ktoré pokrývajú viac ako 80 percent predaja potravín na Slovensku, že budú polročne posielať informácie, ktoré ako ministerstvo potrebujeme. Aby sme správne nastavili podporné nástroje na rozvoj slovenského agropotravinárskeho priemyslu a cielene pripravovali výzvy,“ informoval Vlčan.

Údaje poskytnú už koncom júla

Zväz a aliancia budú poskytovať údaje na polročnej báze. Prvýkrát koncom júla. Údaje bude rezort zbierať na základe formulára, ktorý zverejní na webovej stránke.

„Toto je jeden z nevyhnutných predpokladov alebo zdrojov údajov, ktoré nutne musí rezort mať k dispozícii, aby vedel, koľko sa predáva, koľko prejde kasou tých výrobkov, ktoré boli vyrobené na Slovensku a musí vedieť kde a ako intervenovať,“ uviedla prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.

Za zvyšovaním cien potravín Vlčan vidí viacero dôvodov. „Ide o nárast cien ropy a plynu, preto rastie cena elektriny, vyrobeného tepla a dopravné náklady. To všetko sa premieta do zvýšenej ceny produkcie. Niektoré dopravné náklady tvoria aj 40 percent výrobku produktov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko