Na hlavný obsah

Matovič pohrozil koncom koalície, SaS podľa neho zablokovala pomoc rodinám

Sulík hodil rodiny cez palubu, tvrdí.

Matovič pohrozil koncom koalície, SaS podľa neho zablokovala pomoc rodinám
Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu (11. 5.) povedal, že na rokovanie vlády nepredložil návrh pomoci rodinám v súvislosti so zdražovaním, pretože ho SaS zablokovala.

Podľa Matoviča SaS v písomnom stanovisku vysvetlila, že síce súhlasia s pomocou rodinám, ale vetovať budú všetky zdroje príjmov. Šéf rezortu dal koaličnému partnerovi ešte týždeň na rozmyslenie, a potom návrh predloží na vládu.

„Rozhodli sme sa, že strane dáme ešte týždeň. Nechceme, aby sme na konci boli iba tri koaličné strany, ktoré chcú pomôcť rodinám a jedna koaličná strana, ktorá chce bojovať za oligarchov, zbohatlíkov a bohaté firmy,“ povedal Matovič.

Predseda OĽANO dokonca uviedol, že ak SaS nepodporí pomoc rodinám, pre Matoviča by „koalícia stratila zmysel“. Pomoc rodinám je pre stranu červenou čiarou. Sulík podľa neho hodil rodiny cez palubu a bojuje radšej za oligarchov a zbohatlíkov.

Matovič uviedol, že v dodatočnom návrhu je zdanenie firiem, ktoré fungujú na základe licencie. Spresnil, že ich má byť približne 100.

„Nie je pravda to, čo tvrdí Richard Sulík, že ide o 100 najúspešnejších firiem. Chceme zdaniť firmy, ktoré podnikajú na základe licencie, ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov,“ objasnil s tým, že ide o firmy, ktoré nemajú dokonalý konkurenčný trh, majú konkurenčnú výhodu a zisky nad tri milióny eur.

„Tvrdiť to, že zavedenie daňového bonusu okradne každého pracujúceho, ktorý zarába menej ako minimálnu mzdu, je klamstvo,“ doplnil podpredseda vlády k zavedeniu daňového bonusu.

Štrajk učiteľov

Matovič tiež vyhlásil, že pôjde štrajkovať s učiteľmi proti ministerstvu školstva. Podľa ministra financií sa totiž otázka zvyšovania platov učiteľov na koaličnej rade neprerokovala.

„Opakovane dlhé mesiace navrhujeme strane SaS zdroje na vyššie platy učiteľov. Opakovane dlhé mesiace SaS odmieta tieto zdroje s formulkou, že zvyšovanie daní je pre nich červená čiara,“ zdôraznil Matovič.

Dodal, že práve zdanením týchto bohatých firiem by sa našli peniaze aj na zvýšenie platov učiteľov.

Podľa jeho slov ani na jednom rokovaní koaličnej rady tento rok minister školstva Branislav Gröhling (SaS) neotvoril otázku zvyšovania platov učiteľov. „Ako povedal on, že možno pôjde s tými učiteľmi, tak ja pôjdem určite, ale proti ministerstvu školstva a proti ministrovi školstva,“ uzavrel Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika