Na hlavný obsah

Jeho hudba roztancovala svetové parkety. Spevák Bee Gees zomrel pred 10 rokmi

Nahral aj sólové projekty.

Jeho hudba roztancovala svetové parkety. Spevák Bee Gees zomrel pred 10 rokmi
Na archívnej snímke z roku 2007 britský spevák Robin Gibb. Foto: TASR/AP

Legendárny spevák, ktorého hlas si zamilovali fanúšikovia diskotékovej hudby a britskej skupiny Bee Gees, Robin Hugh Gibb, zomrel v Londýne pred 10 rokmi – 20. mája 2012. Slávny spevák podľahol rakovine.

Spolu s bratmi Barrym a Mauricom Gibbovcami tvoril desaťročia hudobné trio Bee Gees, ktorého hudba znela diskotékami po celom svete. Medzi ich najväčšie hity patria „Stayin‘ Alive“, „Secret Love“ či „Saturday Night Fever“.

Bee Gees vznikli na britskom ostrove Man, v tamojšom najväčšom meste Douglas sa narodili všetci traja bratia. Robin Gibb sa narodil dva dni pred Vianocami, 22. decembra 1949. Jeho dvojčaťom bol Maurice, o tri roky starší brat bol Barry.

Bratia žili v Austrálii, keďže tam emigrovali ich rodičia, no v polovici 60. rokov sa vrátili do Anglicka, aby sa naplno venovali hudbe, informuje portál britannica.com. Netrvalo dlho a boli úspešní.

Kraľovali diskotékam

Po tom, ako vydali prvé nahrávky, kritici ich prirovnávali k The Beatles. Trio sa s piesňami „I’ve Gotta Get a Message to You“ a „I Started a Joke“ (obe 1968) dostalo do prvej desiatky, ale po relatívnom neúspechu koncepčného albumu Odessa (1969) sa nakrátko rozišlo.

V tomto albume Gibbsovci spievajú aj o vtedajšom sovietskom, v súčasnosti ukrajinskom meste Odesa, konkrétne v piesni „Odessa (The City on the Black Sea)“.

Keď sa znovu spojili, nové hity tak skoro neprišli. Do hitparád sa vrátili v roku 1975 albumom Main Course, ktorý nahrali v Miami. Vychádzali z rhythm and blues a jeho typickým znakom bol singel „Jive Talkin'“, ktorý sa dostal na vrchol hitparád, čím sa Bee Gees dostali na čelo disko hnutia, pripomína server.

Mal za sebou aj sólové projekty

Disko hudbu prakticky definovali legendárnym albumom Saturday Night Fever z roku 1977. Ten získal niekoľko cien Grammy vrátane tej za album roka. Na skladby z tohto albumu tancoval aj John Travolta v legendárnom americkom muzikáli Horúčka sobotňajšej noci, pre ktorý kapela zložila hudbu.

Skupina sa počas existencie, ktorá trvala desaťročia, niekoľkokrát rozpadla. Najväčšia kríza prišla po Mauricovej smrti v roku 2003, neskôr, v roku 2009, sa však zostávajúci bratia Barry a Robin spojili a absolvovali niekoľko vystúpení.

Robin Gibb nahral aj niekoľko sólových skladieb. Azda najslávnejším jeho sólovým počinom je pieseň Juliet, ktorú môžu poslucháči v éteroch rádií počuť až do súčasnosti.

Robin Gibb zomrel 20. mája na rakovinu hrubého čreva a pečene. Predtým bol istý čas v kóme, lekári sa ho snažili zachrániť, no svoj boj o život prehral. Hudobná legenda bola známa aj búrlivým súkromným životom. Mal štyri deti s tromi ženami. V mladosti mal problémy aj s drogami. Za prínos do britskej hudby ho ocenili Rádom britského impéria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet