Na hlavný obsah

Rokovania so SaS podľa Matoviča nikam neviedli. Rodiny sú viac ako mindráky jednej strany, tvrdí

SaS chce rokovať, reagoval Viskupič.

Rokovania so SaS podľa Matoviča nikam neviedli. Rodiny sú viac ako mindráky jednej strany, tvrdí
Na kombosnímke Marián Viskupič (SaS) a Igor Matovič (OĽANO). Foto: RTVS

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) uviedol, že strana ešte nevidela konkrétne znenie návrhu na daňový bonus na dieťa. „Detaily o návrhu sa dozvedáme iba ústnym podaním,“ dodal.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že návrhy SaS dostala. „Keď nemajú návrh, nemôžu robiť prepočty,“ uviedol v relácii na televíznej Jednotke O 5 minút 12.

Dodal, že strana liberálov chráni záujmy oligarchov a zbohatlíkov. Podľa Matoviča SaS sociálny balíček blokuje kvôli nemu. Ide o to, aby sa pomstili Matovičovi,“ hovorí minister.

„Myslím si, že ľudia, ktorí tú politiku sledujú trošku viac do hĺbky, vedia, ako sa situácia vyvíja. To boli siahodlhé rozhovory so stranou SaS v rámci koalície. Ja osobne som absolvoval 14 rokovaní so stranou SaS o pomoci ľuďom a nikam neviedli,“ doplnil.

„Od marca mali kompletné legislatívne návrhy u seba,“ povedal s tým, že to, čo šíri SaS na sociálnych sieťach alebo tlačovkách, že rodiny prerobia, je lož. „Je mi to ľúto, je to také branie si rodín s deťmi za rukojemníkov.“

Ako tvrdí Matovič, SaS odmieta ďalšie rokovania o sociálnom balíčku. „Viedli sme veľmi poctivú diskusiu so SaS a oni potom zverejňujú veci, len aby ublížili. Rodiny sú viac ako mindráky jednej strany. Pred minulou vládou sme si pozvali aj Richarda Sulíka na rokovanie, on o to nestál.“

SaS podľa neho navrhla, že poslanci v parlamente pri hlasovaní vytiahnu hlasovacie kartičky, aby mohol daňový bonus byť schválený aj bez nich. Podmienkou má byť, že prejde ich kandidát na šéfa Protimonopolného úradu.

Podľa Viskupiča chce SaS rokovať

Viskupič nesúhlasí a tvrdí, že SaS chce rokovať. „SaS neblokuje žiadnu pomoc, podporujeme napríklad balíček pána ministra Krajniaka. Práve pán minister financií si zobral za rukojemníkov deti, lebo celý balík chce presadiť naraz a nasilu. Nie je problém s tým, že treba pomáhať.“ Problém je podľa neho to, odkiaľ na to nájsť zdroje. Strana nesúhlasí s tým, aby sa peniaze zobrali obciam.

„Nejdeme samosprávam zobrať, len im menej dať“, argumentuje Matovič. Ako tvrdí, navrhovali aj zvýšenie dane na alkohol. SaS podľa neho reagovala tak, že rodina alkoholikov bude musieť viac platiť. „Keď sme to počuli, mysleli sme, že zjeme kefu.“

Podľa Viskupiča navrhuje Matovičov balíček pomoci zdaniť najbohatšie firmy regulovaným odvodom až vo výške 12 percent. „Bavíme sa o osobitnom odvode, jeho sadzba je 4,2 percenta. Návrh hovorí o 12 percentách dodatočného zdanenia zisku.“

Matovič tvrdí, že SaS klame celé Slovensko, keď tvrdí, že sociálny balíček pridá bohatým a zoberie chudobným.

Konkrétne firmy, ktorým by chcel zvýšiť dane, nevymenoval. Viskupič však vymenoval niektoré oblasti, v ktorých tieto firmy podnikajú. Má nimi byť energetika, verejné zdravotné poistenie, farmácia či poštovné služby.

Zmeny v balíku sociálnej pomoci

Matovič na konci relácie predstavil dve zmeny, ktoré urobili v balíku sociálnej pomoci. Výška prídavku na dieťa sa zvýši o 10 eur, a to zo 40 eur na 50 eur. Služby deťom na krúžky sa o 10 eur znížia, teda tiež na úroveň 50 eur. Takýto návrh chce predstaviť v stredu (18. 5.) na vláde.

Viskupič podmienil hlasovanie strany za túto zmenu. Znova sa budú pýtať na to, odkiaľ chce na to OĽANO zobrať peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika