Na hlavný obsah

Ruská armáda cvičila v Kaliningradskej oblasti s raketami Iskander

Sú schopné niesť jadrové hlavice.

Ruská armáda cvičila v Kaliningradskej oblasti s raketami Iskander
Na snímke odpálenie rakety Iskander. Foto: Alexej Ivanov/mil.ru - Ozbrojené sily Ruskej federácie

Ruská armáda vykonala v Kaliningradskej oblasti simulované cvičenie s taktickými raketami Iskander, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice.

S odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany o tom vo štvrtok (5. 5.) informovala agentúra AFP.

Do cvičenia na území ruskej enklávy medzi Poľskom a Litvou sa zapojila viac ako stovka vojakov, ktorí trénovali zameriavanie rakiet na najrôznejšie ciele aj rýchle zmeny polohy odpaľovacích vozidiel v reakcii na odvetné útoky.

Podľa stredajšieho (4. 5.) oznámenia ruského ministerstva obrany ozbrojené sily trénovali „elektronické odpaly“ rakiet Iskander a útoky na pomyselné ciele v podobe nepriateľských odpaľovacích zariadení, letísk, chránenej infraštruktúry, vojenského vybavenia a veliteľských stanovíšť. Jednotky trénovali tiež úder „v podmienkach radiácie a chemickej kontaminácie“, uviedol úrad.

Rakety už používajú aj pri agresii na Ukrajinu

Rakety Iskander už Rusko využíva pri útokoch na Ukrajinu. Moskva po februárovom napadnutí Ukrajiny oznámila zvýšenie bojovej pohotovosti jadrových síl a opakovane hovorí o možnosti použitia jadrových zbraní. Ruskí predstavitelia tvrdia, že jadrové zbrane krajina použije len v prípade ohrozenia vlastnej existencie.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v polovici apríla varoval, že ak Švédsko a Fínsko rozhodnú o tom, že sa pripoja k NATO, bude musieť Rusko posilniť svoju obranu v oblasti Baltského mora, vrátane nasadenia jadrových a hypersonických zbraní. Týkalo by sa to práve aj Kaliningradskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet