Na hlavný obsah

Ruského vojaka, ktorý zabil civilistu, odsúdili na doživotie

Svoj čin pred súdom oľutoval.

Ruského vojaka, ktorý zabil civilistu, odsúdili na doživotie
Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský súd v pondelok (23. 5.) odsúdil na doživotie ruského vojaka za zavraždenie neozbrojeného civilistu, informovali tlačové agentúry. Súd v Kyjeve bol prvým procesom za vojnové zločiny od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na konci februára.

Dvadsaťjedenročného seržanta Vadima Šišimarina uznali vinným, že 28. februára na rozkaz iného ruského vojaka zastrelil z okna auta 62-ročného Ukrajinca v dedine Čupachivka na severovýchode Ukrajiny. Svoju vinu priznal.

Šišimarin v piatok (20. 5.) súdu povedal, že svojho činu ľutuje a že nemal v úmysle zabiť. „Ľutujem to, čo som urobil. Bol som v tej situácii nervózny. Nechcel som zabiť,“ dodal mladý muž s oholenou hlavou. O deň skôr vypovedal, že konal na priamy rozkaz.

Vdova po Oleksandrovi Šapulinovi podľa agentúry Unian pred súdom uviedla, že požaduje pre okupanta doživotie, ale že nebude proti, ak ruského vojaka vymení za zajatých ukrajinských vojakov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole. „Či (Šišimarina) vymenia, a to aj za našich obrancov z Mariupolu, nebudem proti, budem za,“ povedala.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorého rozkaz sa vojna proti Ukrajine pred 89 dňami začala, v pondelok ešte pred vynesením verdiktu povedal, že Rusko bude hľadať spôsoby, ako pomôcť vojakovi súdenému v Kyjeve.

„Samozrejme nás zaujíma osud nášho občana,“ povedal Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. „Osud každého ruského občana má pre nás prvoradý význam,“ uviedol. Dodal, že Moskva, žiaľ, prakticky nemá možnosť, ako brániť záujmy vojaka na mieste, pretože ruské zastupiteľské úrady na Ukrajine nefungujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet