Na hlavný obsah

Rusko oznámilo, že uskutočnilo ďalší test hypersonickej strely Zirkon

Tieto strely sú podľa ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

Rusko oznámilo, že uskutočnilo ďalší test hypersonickej strely Zirkon
Ilustračná snímka - hypersonická strela. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo ďalší test hypersonickej strely Zirkon. Armáda ju vypálila z lode v Barentsovom mori do Bieleho mora. Informovala o tom v sobotu (28. 5.) agentúra Reuters.

Test bol podľa ministerstva úspešný a strela zasiahla cieľ vo vzdialenosti 1 000 kilometrov. Vlani uskutočnila ruská Severná flotila najmenej 12 testov týchto hypersonických striel. Tie sú podľa ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

Terajší test sa uskutočnil v čase, keď Rusko podľa agentúry Reuters rieši ťažké straty v bojoch na Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo. Testom strely označovanej za zbraň novej generácie chce podľa Reuters ukázať svetu svoju silu a pokrok v raketovej technológii.

Niektorí západní odborníci spochybňujú vyspelosť novej generácie ruských zbraní, no zároveň uznávajú, že kombinácia rýchlosti, výšky a ovládateľnosti hypersonických rakiet komplikuje ich zachytenie.

Minulý mesiac Rusko oznámilo, že úspešne vyskúšalo novú medzikontinentálnu raketu Sarmat. Ruský prezident Vladimir Putin po tomto teste vyhlásil, že táto jedinečná zbraň prinúti k zamysleniu všetkých, ktorí sa pokúšajú ohrozovať Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet