Na hlavný obsah

SaS bude vetovať zdanenie ropy. Podľa Matoviča to hraničí s vlastizradou

Ľudia to zaplatia cez vyššie ceny benzínu, tvrdí Sulík.

SaS bude vetovať zdanenie ropy. Podľa Matoviča to hraničí s vlastizradou
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a predseda OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR

Koaličná strana SaS bude na stredajšom (18. 5.) rokovaní vlády vetovať všetky návrhy, ktoré zahŕňajú aj zvýšenie daní. A to vrátane vyššej dane z ruskej ropy, ktorú sa chystá predložiť minister financií Igor Matovič (OĽANO). Pred rokovaním kabinetu to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

„V tomto štáte žijú ľudia, ktorí tvoria hodnoty a nechcú, aby im to štát zobral. K tomu patrí aj návrh na zdanenie ropy. Budeme vetovať nové dane, budeme vetovať zvýšenie daní. K tomu patrí aj návrh na zdanenie ropy,“ vysvetlil Sulík.

Slovnaft sa podľa neho vyjadril, že bude postupovať podľa trhových princípov. Dodal, že neexistuje žiadna dohoda, na základe ktorej by nezvýšili ceny pohonných látok. „Ak sa zavedie takáto daň, zaplatia to ľudia cez vyššie ceny benzínu,“ skonštatoval Sulík.

Matoviča kritizoval aj za to, že návrhy zákonov im poslal v utorok (17. 5.) o 21.00 h večer. „Dostaneme návrhy krátko pred vládou s dosahmi, ktoré sú neakceptovateľné. Je to hrubosť voči vládnutiu, celý právny štát sa nám rúca,“ poznamenala na margo situácie s urýchlením legislatívnych procesov ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Matovič: Hraničí to s vlastizradou

Matovič v reakcii na Sulíkove slová reagoval, že zvyšovanie cien pohonných látok je verejné klamstvo. Zdôraznil, že Slovnaft zarába 100 miliónov eur mesačne na diskonte pri nákupe lacnej ruskej ropy a minister hospodárstva podľa neho pri vetovaní návrhu zdanenia ropy „kope za maďarských oligarchov“.

„Toto sa nerobí zadarmo, hraničí to s vlastizradou,“ vyhlásil šéf rezortu financií. „Predložili sme zákony, vďaka ktorým môžeme zvýšiť napríklad platy učiteľov. SaS všetko vetuje a teraz sa ukazuje, kto za koho kope,“ doplnil.

Slovnaft podľa neho bude na základe džentlmenskej dohody garantovať rovnakú cenovú politiku ako doteraz. „Ak to nedodržia, spustíme cenovú reguláciu, ktorú Sulík vetovať nemôže. V duchu, ako je to v Maďarsku,“ dodal Matovič s tým, že svoj návrh na vláde predloží.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko