Na hlavný obsah

Matovič chce zdaniť lacnejšiu ruskú ropu

Návrh predloží v stredu na vláde.

Matovič chce zdaniť lacnejšiu ruskú ropu
Na snímke minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predloží v stredu (18. 5.) na vládu návrh na zavedenie dane na lacnejšiu ruskú ropu, ktorá sa spracováva na Slovensku. Oznámil to v utorok (17. 5.).

Nová daň by mala do štátneho rozpočtu priniesť ročne asi 280 až 290 miliónov eur.

Matovič navrhuje zdaniť rozdiel v cenách medzi lacnejšou ruskou ropou a ropou typu Brent. Sadzba dane by mala byť 30 % z rozdielu cien.

Ceny palív by sa nemali meniť

Minister financií svoj zámer už oznámil aj jedinej slovenskej ropnej rafinérii Slovnaft.

„Na cenách palív sa to neprejaví žiadnym negatívnym spôsobom. Súčasťou rokovaní je aj verejný prísľub, že udržia pozíciu slovenských cien na pumpách medzi siedmimi či ôsmimi najlacnejšími v Európe,“ tvrdí Matovič. Hovorí o džentlmenskej dohode medzi ním a vedením Slovnaftu.

Zdôraznil, že nechcel, aby daň bola taká vysoká, že sa Slovnaft dostane do straty.

Daň by sa mala dostať do platnosti už v júni. Šéf rezortu financií ju plánuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

SaS je zásadne proti

Strana SaS je zásadne proti akejkoľvek novej dani. Platí to aj v prípade novej dane z ruskej ropy, ktorá by viedla k zvýšeniu cien pohonných hmôt na Slovensku, vyhlásil predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

„Tento návrh ministra financií sme nemohli doteraz vetovať, pretože sme sa o novej dani dozvedeli až z tlačovej besedy. Veto si však uplatníme, pretože táto daň s istotou povedie k vyšším cenám benzínu a nafty,“ tvrdí strana.

„Ak minister financií  predloží zajtra na vládu svoje návrhy, ktoré zvyšujú dane a povedú k vyšším cenám pre obyvateľov, budeme to považovať za vážne porušenie koaličnej zmluvy,“ povedal Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko