Na hlavný obsah

Scholz: Ukrajina dostane od nás ďalšiu pomoc, aj vojenskú

Jeho vládu kritizovali za nedodávanie ťažkých zbraní.

Scholz: Ukrajina dostane od nás ďalšiu pomoc, aj vojenskú
Na snímke nový nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v prvomájovom prejave v Düsseldorfe sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine, a to vrátane tej vojenskej. Od mnohých demonštrujúcich, ktorí do západonemeckého mesta prišli osláviť sviatok práce, za to zožal hlasnú kritiku.

Z davu sa podľa verejnoprávnej televízie ARD ozývali slová ako „vojnový štváč a klamár“.

Scholz, ktorému dlho vyčítali nedostatočne silnú podporu Ukrajiny, v nedeľu odsúdil ruskú snahu násilím meniť hranice. „To je imperializmus. To v Európe nechceme,“ poznamenal.

V bojovnom prejave tiež Kyjev ubezpečil o ďalšej podpore. „Peniazmi, humanitárnou pomocou, ale treba povedať aj íné. Budeme ich podporovať, aby sa mohli brániť, dodávkami zbraní, ako to robia aj ďalšie európske krajiny,“ vyhlásil. Na to zaznela kritická odozva časti zhromaždených.

Scholz podľa svojich slov pacifizmus rešpektuje. „Občanom Ukrajiny však musia pripadať cynické, keď im niekto hovorí, aby sa bránili Putinovej agresii bez zbraní,“ poznamenal. Vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby útoky zastavil, stiahol vojská a rešpektoval ukrajinskú nezávislosť.

Kancelár čelil v posledných týždňoch rastúcej kritike pre to, že jeho vláda odmietala dodávať Kyjevu ťažké zbrane. Svoj postoj tento týždeň nakoniec zmenila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet