Na hlavný obsah

Severná Kórea mala vystreliť neidentifikovaný projektil

Tento rok KĽDR vykonala viac než 12 testov zbraní.

Severná Kórea mala vystreliť neidentifikovaný projektil
Na ilustračnej snímke ľudia v Soule sledujú v televízii odpálenie balistickej rakety zo strany KĽDR. Foto: SITA/AP

Severná Kórea vystrelila v stredu (4. 5.) „neidentifikovaný projektil“ smerom na východ, oznámila juhokórejská armáda. Informuje o tom agentúra AFP.

„Severná Kórea vystrelila neidentifikovaný projektil smerom na východ,“ uviedol vo vyhlásení juhokórejský Zbor náčelníkov štábov (JCS) bez uvedenia ďalších podrobností.

Severná Kórea (KĽDR) vykonala test rakety naposledy 16. apríla, pripomína agentúra Jonhap. V tomto roku KĽDR vykonala už viac než 12 skúšok zbraní.

Spojené štáty v reakcii na test z 24. marca uvalili ďalšie sankcie nielen na KĽDR, ale aj na spoločnosti v Rusku. Americké ministerstvo zahraničných vecí vtedy oznámilo, že sankciami zasiahnuté osoby a spoločnosti sú obvinené z toho, že poskytovali severokórejskému programu vývoja rakiet „citlivé položky“.

Agentúra Reuters píše, že tieto informácie prichádzajú len niekoľko dní po tom, ako Severokórejský vodca Kim Čong-un počas vojenskej prehliadky vyhlásil, že Pchjongjang svoje jadrové sily bude vyvíjať „čo najrýchlejším tempom“.

Na budúci týždeň sa úradu ujme nový juhokórejský prezident Jun Sok-jol.

Uletela takmer 500 kilometrov

Severokórejská armáda strelu odpálila z letiska Sunan v Pchjongjangu. Raketa dosiahla výšku 780 kilometrov a uletela 470 kilometrov pri maximálnej rýchlosti mach 11, uviedol štáb juhokórejskej armády.

Ten rovnako KĽDR vyzval na okamžité zastavenie testovania balistických striel, informovala agentúra Jonhap. Japonská pobrežná stráž vyzvala posádky lodí, aby sa na mori prípadne nepribližovali k častiam strely.

Nezvyčajne rýchle tempo, akým Severná Kórea zbrane tento rok testuje, podľa agentúry AP dokazuje, že rozvíja svoj raketový program a zároveň sa snaží vyvíjať tlak na Spojené štáty kvôli rozhovorom, ktoré ešte za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa uviazli v mŕtvom bode.

Existujú aj známky toho, že severokórejský režim sa chystá v komplexe na severovýchode krajiny vykonať jadrový test. Išlo by o siedmu takúto skúšku a prvú od roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet