Na hlavný obsah

Sezónnym pracovníkom sa odvody zatiaľ znižovať nebudú

Rezort financií i opozícia majú výhrady.

Sezónnym pracovníkom sa odvody zatiaľ neznížia. Po zmenách dlhodobo volajú poľnohospodári a podnikatelia v cestovnom ruchu. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) argumentuje tým, že na zmeny sa ešte musí pripraviť Sociálna poisťovňa.

Návrh zákona o sezónnych pracovníkoch sa zasekol v parlamente, odkedy prešiel prvým čítaním. Pracovníci v cestovnom ruchu a poľnohospodárstve by vďaka nemu mohli viac zarobiť. Mali by totiž nižšie odvody do Sociálnej poisťovne. Úľavy majú platiť maximálne na 520 odpracovaných hodín.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sezóna začína, zákon nie je pripravený a nie je schválený. Mrzia nás tie vnútorné rozpory, ktoré opäť brzdia niečo dobré, čo by sa malo prijať, čo určite z hľadiska súčasného nastavenia ekonomiky je veľmi žiaduce,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Viacero výhrad k návrhu má ministerstvo financií. Napríklad, že zákon definuje, v akom sektore môžu sezónni pracovníci pracovať, ale neuvádza, na akej pozícii. Krajniak súhlasí, že niektorí zamestnávatelia by mohli zákon obchádzať. Tvrdí, že aj preto sa na jeho zavedenie musia pripraviť.

Podľa opozície chýba v návrhu možnosť pracovať na sezónnych prácach v potravinárstve.

O návrhu by definitívne mali poslanci rozhodnúť na júnovej schôdzi. Platiť má od prvého januára budúceho roka. Systém musia pripraviť tak, aby ho nemohli zamestnávatelia zneužívať .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika