Na hlavný obsah

Slabinou nového šéfa NKÚ môže byť stranícka minulosť, tvrdí mimovládna organizácia

S výberom Andrassyho je spokojný aj doterajší šéf úradu.

Slabinou nového šéfa NKÚ môže byť stranícka minulosť, tvrdí mimovládna organizácia
Na snímke nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy. Foto: TASR

Ľubomír Andrassy strieda na stoličke predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karola Mitríka. Doterajšieho podpredsedu dôležitej kontrolnej inštitúcie zvolila väčšina koalície. Podľa nich je Andrassy vhodný kandidát, ktorý bude pokračovať v rozbehnutej práci. Rovnako to vidí aj končiaci šéf Karol Mitrík.

Priznáva, že úrad má slabiny na ktorých treba zapracovať. Opozícia namieta, že sa nedodržala tradícia a že nový šéf úradu nie je ich kandidát. Podľa mimovládnej organizácie vybral parlament vhodného kandidáta, samotná voľba však mohla byť lepšia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

S výberom súhlasí aj Mitrík

Karol Mitrík a Ľubomír Andrassy pracovali na Najvyššom kontrolnom úrade bok po boku posledných sedem rokov. Dosluhujúci šéf verí, že inštitúcia má na najbližšie roky správneho človeka na správnom mieste.

„Na tomto úrade je zabezpečená kontinuita. Pán Andrassy stál od júla 2015 pri mne a bol pri všetkých kľúčových rozhodnutiach, ktoré sme realizovali,“ uviedol Mitrík.

Súhlasí s tým aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. „Jeho slabinou môže byť, že podobne ako doterajší šéf úradu Karol Mitrík, aj Andrassy má ako bývalý poslanec SDĽ stranícku minulosť,“ uviedla organizácia v stanovisku.

Samotný výberový proces však podľa mimovládky mohol byť pre kandidátov ťažší, keďže napríklad nemuseli predniesť vízie úradu a neprešli si ani zložitejším verejným vypočutím. György Gyimesi z hnutia OĽANO hovorí, že rozhodovanie bolo jednoduché.

„Svojou sedemročnou prácou na pozícii podpredsedu NKÚ. Zároveň jeho osobným a osobnostným profilom, ktorý v sebe neskrýva žiadne tajomstvá. Takže je to transparentný výber,“ uviedol.

Opozícia vyjadrila kritiku

S kritikou však prichádza Hlas-SD. Predseda Peter Pellegrini si myslí, že úrad v posledných dvoch rokoch dostatočne nekontroloval kroky súčasnej vlády.

„Nemyslíme si, že účinne pozeral na prsty a všetky tie prehmaty, ktoré táto vláda za posledné dva roky spravila a skôr sa venovala prešľapom predchádzajúcich vlád,“ dodal.

Novozvolený predseda Andrassy pripomína, že úrad prešetruje kroky vlády spätne. „Kontrolujeme štyri ministerstvá. Ako bola realizovaná prvá pomoc, ako ministerstvá využívali verejné a európske zdroje v čase pandémie. A že či sa peniaze použili efektívne, alebo ad hoc.“

Peter Pellegrini rovnako namieta, že sa predsedom úradu stal kandidát koalície a nie opozície ako bývalo zvykom. Odchádzajúci šéf Karol Mitrík reaguje, že predseda úradu je zvolený na sedem rokov a hovoriť tak o opozičnom, alebo koaličnom kandidátovi je zbytočné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál