Na hlavný obsah

Slováci si priplatia aj za toaletný papier či papierové servítky

Ceny papiera budú rásť aj ďalej.

Nielen drahšie drevo, energie a pohonné látky. Odborníci predpokladajú, že rásť budú aj ceny papierenských výrobkov. Napríklad, servítky z papiera boli v apríli takmer o štvrtinu drahšie ako rok predtým. Kancelársky papier takmer o pätinu.

Výrobky z papiera nezdraželi tak výrazne ako energie či pohonné látky. Podľa štatistického úradu jeden kus toaletného papiera stál v apríli 35 centov, rok predtým asi o desatinu menej. Kancelársky papier však medziročne zdražel o 17 %, papierové servítky o 23 percent.

,,Všetky sortimenty dreva dvíhajú svoju cenu, v niektorých prípadoch až trojnásobne. Samozrejme, tento moment sa odráža aj v cenách našich výrobkov,“ uviedol Juraj Dlhopolček, generálny sekretár Zväzu celulózo-papierenského priemyslu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Papierenský priemysel spotrebuje viac ako tretinu dreva, ktoré sa vyťaží na Slovensku. Osemdesiat percent produkcie však smeruje na zahraničné trhy, a tak o cene papiera nerozhoduje dopyt na Slovensku, ale v zahraničí.

,,Trhy s nenatieraným drevným papierom, ktorý vyrábame aj v našom závode, sú momentálne také, že dopyt prevyšuje ponuku. Priemerné ceny papiera sú vyššie. Súvisí to predovšetkým s vysokou cenou vstupných nákladov, najmä energií,“ povedala hovorkyňa Mondi SCP Ružomberok Martina Piláriková.

Cena papiera a výrobkov z neho by mala podľa odhadov odborníkov ďalej rásť. Aj preto, že v obaloch čoraz častejšie nahrádza plast, a tak záujem oň celosvetovo rastie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko