Na hlavný obsah

Slovenskí experti vyšetrujúci vojnové zločiny sa vrátili z Ukrajiny

Prezidentka ich ocenila medailami.

Slovenskí experti vyšetrujúci vojnové zločiny sa vrátili z Ukrajiny
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia slovenských expertov vracajúcich sa z Ukrajiny. Foto: TASR

Boli na mieste činu. Tím expertov, ktorý pomáha Ukrajine pri vyšetrovaní vojnových zločinov, sa vrátil na Slovensko. Ukrajinskej generálnej prokuratúre odovzdali popísaných 72 prípadov. S pozorovateľmi sa stretla hlava štátu Zuzana Čaputová.

Oči si to budú pamätať. Hovorí súdny lekár Norbert Moravanský, ktorý sa s ďalšími siedmimi expertmi vrátil po takmer dvoch týždňoch z Ukrajiny. Situáciu mapovali v oblasti Kyjeva a Černihiva.

„Pracovali sme na tom, aby sme zaznamenali všetko, čo bolo možné vidieť. Od predmetov, ktoré sa nachádzali pri telách, až po známky násilia,“ spresnil Moravanský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenský tím expertov spolupracoval s francúzskymi jednotkami aj s ukrajinskou generálnou prokuratúrou, ktorej odovzdal 72 popísaných prípadov.

Pomoc slovenských špecialistov sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla ponúknuť ukrajinskej strane po zverejnení záberov z mesta Buča. Členom osemčlennej expertnej skupiny za to odovzdala ďakovné medaily.

Experti otvorene priznávajú, že byť priamo na mieste činu nebolo jednoduché. Na územie Ukrajiny by ich mali vysielať aj naďalej podľa potreby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko