Na hlavný obsah

V Buči našli telá už 403 ľudí, ktorých asi zabili ruskí vojaci, uviedol tamojší starosta

Počet obetí stále rastie.

V Buči našli telá už 403 ľudí, ktorých asi zabili ruskí vojaci, uviedol tamojší starosta
Telá mŕtvych civilistov zabalené vo vreciach pri cintoríne v Buči. Foto: TASR/AP

Starosta mesta Buča neďaleko Kyjeva Anatolij Fedoruk v utorok (12. 4.) informoval, že úrady doteraz objavili telá 403 ľudí, o ktorých sa domnievajú, že ich zabili ruskí vojaci. Dodal, že počty takto nájdených tiel stále rastú.

Ruské sily ovládali Buču ležiacu na severozápad od ukrajinského hlavného mesta asi mesiac, stiahli sa z nej koncom marca.

Prezident Putin to poprel

Ukrajinská strana tvrdí, že ruskí vojaci v Buči zabíjali, znásilňovali a mučili civilistov, čo Moskva popiera a označuje za provokáciu.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (12. 4.)  po rokovaní s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom o týchto informáciách povedal, že ide o falošné správy.

Fedoruk tiež povedal, že je príliš skoro na to, aby sa do mesta začali vracať jeho obyvatelia. Gubernátor Kyjevskej oblasti, v ktorej leží aj Buča, vyhlásil, že návrat do predtým okupovaných miest bude viac či menej reálne možný na konci mája.

Ukrajinské úrady už skôr varovali pred nastraženými mínami, v oslobodenej oblasti tiež plne nefungujú dodávky elektriny či plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet