Na hlavný obsah

Slovenska, Česka aj Maďarska sa dotkne výnimka z ropného embarga. Lídri to označili za úspech

Heger: Požiadavky Slovenska akceptovali.

Petr Fiala, Viktor Orbán a Eduard Heger
Na snímke zľava český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán a predseda vlády SR Eduard Heger.Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) označil pondelkový (30. 5.) prvý deň samitu Európskej únie (EÚ) za úspešný pre Slovensko. Reagoval tak po tom, ako sa lídri EÚ dohodli na čiastočnom embargu na ruskú ropu. Predseda vlády zdôraznil, že požiadavky Slovenska na samite akceptovali.

„Ruskú ropu budeme môcť využívať až do momentu, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu,“ uviedol premiér.

„Som rád, že sa nám podarilo dostať na palubu aj (premiéra Maďarska) Viktora Orbána. Európska únia zostala jednotná, čo je v tomto čase nesmierne dôležité,“ doplnil Heger vo videu na facebooku.

Orbán: Rodiny môžu pokojne spať

Viktor Orbán v utorok (31. 5.) privítal výnimku zo zákazu EÚ na dovoz ruskej ropy. Jeho krajine to umožní aj naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy. Aj južný sused SR ju poberá predovšetkým prostredníctvom ropovodu (65 % cez Družbu).

„Rodiny môžu dnes v noci pokojne spať,“ uviedol Orbán vo videu na sociálnej sieti. „Dosiahli sme dohodu, v ktorej sa uvádza, že krajiny dostávajúce ropu ropovodom, môžu pokračovať v prevádzke svojich ekonomík za predchádzajúcich podmienok,“ dodal.

Orbán predtým hrozil vetovaním dohody. Varoval, že zastavenie ruských dodávok by zničilo ekonomiku jeho krajiny. Všeobecný zákaz dovozu „by bol pre nás neznesiteľný ako atómová bomba, ale podarilo sa nám tomu vyhnúť,“ povedal.

Výnimka 18 mesiacov pre Česko

Český premiér Petr Fiala taktiež hovoril o výbornom výsledku. Zo zákazu obchodovania s výrobkami vyrobenými z ruskej ropy dostane ČR 18-mesačnú výnimku.

„Kľúčové problémy sa podarilo počas toho večerného rokovania odstrániť, pretože všetci preukázali vôľu dosiahnuť jednotný postoj,“ uviedol predsedá vlády ČR.

Podľa Fialu rokovanie ukázalo, že EÚ vie dosahovať jednotný postoj proti „ruskému agresorovi“ a udržiavať ho. Česko pre závislosť od nafty zo zahraničia požadovalo v tomto bode dočasný odklad a podľa Fialu s touto požiadavkou uspelo.

„Česká republika bude mať výnimku 18 mesiacov, počas ktorých sa budú dať dovážať produkty,“ povedal český premiér. Dodal, že českej vláde by nevadilo zastropovanie týchto nákupov, pretože hlavným cieľom je zabezpečiť „dostatok nafty pre naše podniky a občanov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko