Na hlavný obsah

Lídri EÚ našli zhodu na podobe embarga na ruskú ropu. Dotkne sa vyše dvoch tretín dovozu

Zakáže sa jej dovoz tankermi.

Lídri EÚ našli zhodu na podobe embarga na ruskú ropu. Dotkne sa vyše dvoch tretín dovozu
Ilustračná snímka- ropné vrty. Foto: TASR/AP

Samit Európskej únie (EÚ) v noci na utorok (31. 5.) našiel zhodu na embargu, ktoré sa bezprostredne dotkne viac ako dvoch tretín dovozu ruskej ropy. Na twitteri to krátko pred polnocou oznámil šéf vrcholných stretnutí Únie Charles Michel.

Cieľom je podľa neho čo najviac zvýšiť tlak na Rusko, aby ukončilo svoju vojnu na Ukrajine. Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej dáva politická zhoda jasný rámec pre zákaz dovozu ropy. Vychádza tiež v ústrety požiadavkám Maďarska, ktoré ju doteraz odmietalo podporiť.

Lídri sa tiež zhodli na poskytnutí deviatich miliárd eur Kyjevu v rámci okamžitej pomoci. „Máme v zásade politickú zhodu, ako sa zbaviť ruskej ropy v jasnom časovom rámci,“ vyhlásila po rokovaní Von der Leyenová.

Michel uviedol, že Únia svojím rozhodnutím odsúva významnú časť financovania ruského vojnového stroja. Embargo na ropu aj ropné produkty by malo platiť od začiatku budúceho roka.

O čo presne ide?

Lídri sa dohodli, že „dvadsaťsedmička“ zakáže dovoz ruskej ropy tankermi. Preprava ropovodom Družba má dostať časovo obmedzenú výnimku. Lodná doprava obstaráva zhruba dve tretiny objemu mieriaceho z Ruska.

Podľa Von der Leyenovej však EÚ počíta aj s individuálnymi záväzkami Poľska a Nemecka zastaviť do konca roka odber ropy prúdiacej k nim severnou vetvou Družby.

Južná vetva, ktorá má byť vďaka výnimke v prevádzke aj po začiatku platnosti embarga, prepravuje približne desatinu celkového ruského vývozu ropy do EÚ. Ropa touto cestou prúdi do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Maďarsko podľa Michela dostalo v záveroch samitu uistenie, že v prípade výpadku či zastavenia ropovodov bude môcť doviezť ruskú ropu iným spôsobom – poskytnú mu ju ďalšie štáty EÚ.

Česko a Slovensko sa zase podľa diplomatov spoliehajú na to, že sa im v konečnej podobe sankcií podarí získať prisľúbenú výnimku zo zákazu exportu produktov z ropy prúdiacej do EÚ potrubím.

Nielen o rope

Michel doplnil, že sankčný balík, ktorému dali šéfovia štátov a vlád teraz zelenú, obsahuje aj ďalšie tvrdé opatrenia. Ide aj o odpojenie významnej ruskej banky Sberbank od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Ďalším bodom je zákaz vysielania pre tri Ruskom vlastnené vysielacie spoločnosti. Rovnako tak odobrili aj sankcie namierené voči konkrétnym osobám zodpovedným za vojnové zločiny na Ukrajine.

Európska komisia navrhla v poradí šiesty súbor sankcií začiatkom mája. Najmä pre maďarský nesúhlas s podmienkami ropného embarga sa však na ňom Únia napriek naliehaniu Kyjeva takmer mesiac nedokázala zhodnúť.

Popri sankciách sa lídri dohodli tiež na ďalšej finančnej pomoci Ukrajine. Podľa Michela poskytne EÚ v najbližšom čase deväť miliárd eur. Kyjev odhaduje, že na základný chod štátu pre ruskú inváziu nedostáva približne päť miliárd eur mesačne. Európsky blok chce na najbližšie tri mesiace poskytnúť väčšinu potrebnej sumy, časť by mali dodať aj Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet