Na hlavný obsah

Štát chce regulovať vývoz potravín. Poľnohospodári hovoria o strelení do kolena

Tvrdia, že ide o absurdný nezmysel.

Vývoz niektorých druhov poľnohospodárskych plodín a vybraných potravín by mal schvaľovať rezort pôdohospodárstva. Štát tak chce zaistiť potravinovú bezpečnosť Slovenska. Poľnohospodári a potravinári považujú návrh na zavedenie regulácie vývozu za absurdný nápad.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) vysvetľuje, že reguláciou vývozu chce rezort predísť náhlemu nedostatku obilia a vybraných potravín na slovenskom trhu.

„Ak dôjde k mimoriadnej situácii, núdzovému stavu, nedajbože vojnovému stavu, my potom ak sa má vyviezť väčšie množstvo za hranice, aktivujeme subjekt hospodárskej mobilizácie. Povieme, že táto pšenica musí ostať na Slovensku a zomletá musí byť v slovenských mlynoch. Aby sa mohol upiecť chlieb pre Slovákov,“ vysvetlil tento zámer.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poľnohospodári a potravinári upozorňujú, že návrh na obmedzenie vývozu môže agrosektor úplne položiť na lopatky.

„Považujeme ho, prepáčte za výraz, za totálne amatérsky, až absurdný. My v období, kedy štát nepodporuje poľnohospodárov, potravinárov, za covid, za vojnu, tak nám idú streliť do kolena. Idú nám zakázať vyvážať, respektíve komplikovať vyvážanie obilia. Ideme brániť voľnému pohybu tovaru v Európe, je to absolútny nezmysel,“ vyhlásil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Keby prijala Slovenská republika takéto opatrenie, mohli by recipročne prijať opatrenia k SR aj ostatné štáty. To by znamenalo, že na Slovensko by sa nemuseli dostať potraviny. Slovensko nie je sebestačné, čo sa týka potravín a sme závislí od ich dovozu. Rovnako aj od dovozu kľúčových surovín pre potravinársku výrobu,“ nadviazala naňho Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta (Sme rodina) hovorí, že návrh nemyslí napríklad na náhradu škôd. A to najmä u zvierat a pri rýchlo sa kaziacich potravinách. Ministerstvo má podľa návrhu 30 dní na odpoveď, či vývoz povolí, alebo nie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko