Na hlavný obsah

Svetové ceny potravín v apríli mierne klesli

Napriek poklesu bol ukazovateľ o takmer 30 % vyšší než pred rokom.

Svetové ceny potravín v apríli mierne klesli
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Svetové ceny potravín v apríli klesli o menej než 1 % a zostúpili z maxima, na ktoré sa vyšplhali v marci. V správe to uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Obchod s obilím naďalej zaťažuje ruská blokáda ukrajinských prístavov. Ceny zostávajú blízko maxím aj pre obavy o tohtoročnú úrodu v Spojených štátoch amerických.

Index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, v apríli klesol na 158,5 bodu z revidovaných 159,7 bodu v marci. Pôvodná marcová hodnota bola o 0,4 bodu nižšia.

Ceny potravín ostávajú blízko maxím

„Malé zníženie indexu je vítanou úľavou najmä pre krajiny s nízkymi príjmami. Ceny potravín však zostávajú blízko nedávnych maxím, čo odráža pretrvávajúcu napätosť trhu,“ uviedol hlavný ekonóm FAO Máximo Torero Cullen.

Napriek medzimesačnému poklesu bol aprílový ukazovateľ o takmer 30 % vyšší než pred rokom.

Index cien obilnín v apríli klesol o 0,7 percenta po marcovom 17- percentnom náraste. Zatiaľ čo ceny kukurice klesli o tri percentá, ceny pšenice sa o 0,2 percenta zvýšili.

Index cien rastlinných olejov FAO v apríli klesol o 5,7 percenta, ceny cukru vzrástli o 3,3 percenta. Index cien mäsa sa zvýšil o 2,2 percenta a index mliečnych výrobkov stúpol o 0,9 percenta.

Znížená produkcia pšenice

V samostatnom odhade ponuky a dopytu po obilí FAO mierne znížila projekciu svetovej produkcie pšenice v roku 2022 na 782 miliónov ton zo 784 miliónov minulý mesiac.

Vo výhľade zohľadnila očakávané zníženie zozbieranej plochy na Ukrajine o 20 percent a predpokladaný pokles produkcie v Maroku kvôli suchu.

FAO v marci varovala, že ceny potravín a krmív môžu v dôsledku konfliktu na Ukrajine vzrásť až o 20 percent, čo zvyšuje riziko podvýživy. Rusi podľa FAO míňajú za potraviny 40 percent svojho disponibilného príjmu, čo je dvakrát viac ako pred inváziou na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika