Na hlavný obsah

Stavebná produkcia v marci 2022 medziročne vzrástla o 1,9 %

Rast prác na inžinierskych stavbách prekonal 20 %.

Stavebná produkcia v marci 2022 medziročne vzrástla o 1,9 %
Ilustračná snímka- stavbári. Foto: TASR

Objem stavebných prác v marci 2022 dosiahol 470 miliónov eur. Stavebná produkcia medziročne vzrástla o 1,9 % a bola tretí mesiac za sebou v kladných číslach. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast prác na inžinierskych stavbách prekonal 20 %. Práce v zahraničí, ktoré ťahali výkon odvetvia celý minulý rok, aktuálne medziročne klesli.

Produkcia realizovaná firmami v tuzemsku sa v porovnaní s marcom 2021 zvýšila o 3,3 % a jej podiel na celkovej produkcii predstavoval vyše 91 %. Obe najvýznamnejšie zložky tuzemskej produkcie – ako nová výstavba, tak aj opravy a údržba – zaznamenali medziročný rast na úrovni do 6 %.

Inžinierske stavby dosiahli rast

V rámci členenia stavebníctva podľa výrobného zamerania podielovo významnejšia výstavba na budovách síce klesla (o 3,7 %), ale inžinierske stavby, kam patrí najmä výstavba diaľnic, dosiahli medziročne veľmi vysoký rast až o 23,7 %. Aktuálne tvorili práce na tuzemských inžinierskych stavbách takmer 30,1 % z celkovej stavebnej produkcie.

Celkový výsledok odvetvia v marci 2022 tlmili aj práce v zahraničí, ktoré po 13 mesiacoch rastu výraznejšie klesli o 10,6 %.

Stavebná produkcia v súhrne za prvý štvrťrok 2022 dosiahla 1,1 miliardy eur a medziročne sa zvýšila o 4,9 %. Výkon domácej novej výstavby stúpol o 3,5 %, práce na opravách a údržbe sa zvýšili o 2,1 %. Výkon odvetvia zlepšoval aj vysoký rast prác v zahraničí ešte najmä vďaka vyšším hodnotám v prvých dvoch mesiacoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika