Na hlavný obsah

Ukrajina bude žiadať od Ruska kompenzácie za ekologické škody

Vojna ničí celé ekosystémy, hovorí minister životného prostredia.

Ukrajina bude žiadať od Ruska kompenzácie za ekologické škody
Hasiči bojujú s požiarom v parku po ruskom bombardovaní Charkova. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila obrovské ekologické škody, za ktoré bude Kyjev prostredníctvom medzinárodných súdov žiadať na Moskve kompenzácie. Podľa agentúry Reuters to na štvrtkovej (19. 5.) tlačovej konferencii povedal ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec.

„Počas posledných dvadsiatich rokov je toto prvý vojenský konflikt na svete, pri ktorom sa spôsobili ekologické škody takýchto rozmerov,“ vyhlásil minister.

Vojna, ktorú začal ruský agresor, zničila celé ekosystémy, pripravila divokú prírodu o jej prirodzené prostredie a kontaminovala pôdu v krajine, ktorá patrí k hlavným svetovým producentom obilia, dodal.

Ukrajinské úrady podľa neho zaznamenali 1 500 prípadov zničenia ekosystémov alebo kontaminácie pôdy.

„Ruské rakety zasiahli naše ropné sklady, tepelné elektrárne, chemické závody – to má rozhodne vplyv na životné prostredie. Horia lesy, sú ničené cenné chránené oblasti,“ zdôraznil Strilec.

Poukázal tiež na to, že boje v okolí odstavenej černobyľskej jadrovej elektrárne, kde sa v roku 1986 odohralo najväčšie jadrové nešťastie na svete, vyvolali požiare na priestore presahujúcom 12 000 hektárov a zničili flóru a faunu v jedinečnom prostredí.

Len okolo Černobyľu straty za desiatky miliónov eur

Finančné straty, ktoré Ukrajina utrpela v takzvanej výlučnej zóne okolo Černobyľu, podľa ministra dosahujú 2,5 miliardy hrivien (asi 80 miliónov eur). Aký je odhad celkových škôd na životnom prostredí spôsobených vojnou však neuviedol.

„Sú oblasti, ako napríklad mokrade, ktoré ničia prejazdy techniky okupantov. Sú to ekosystémy, ktoré sa utvárali stovky rokov a my o ne prichádzame,“ povedal Strilec.

„Chceme dosiahnuť čo najväčšie kompenzácie strát, ktoré Rusko Ukrajine spôsobilo. Všetky škody pôjdu na medzinárodné súdy,“ uviedol minister.

Na akých medzinárodných súdoch sa Kyjev odškodnenia bude domáhať, podľa Reuters nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet