Na hlavný obsah

Už nie je s nami, ale proti nám, Kremeľ reagoval na odstúpenie ruského diplomata

Bondarev kritizoval ruské vedenie za vojnu na Ukrajine.

Už nie je s nami, ale proti nám, Kremeľ reagoval na odstúpenie ruského diplomata
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

„Už nie je s nami, ale je proti nám,“ okomentoval v utorok (24. 5.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov rozhodnutie ruského diplomata Borisa Bondareva odstúpiť z funkcie rady ruského zastúpenia pri OSN v Ženeve pre nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. Bondarev rezignoval ako prvý z približne 4 500 ruských diplomatov.

„Bondarev už nie je s nami, skôr je proti nám,“ povedal Peskov novinárom podľa agentúry TASS. „Zaujal stanovisko odsudzujúce kroky ruského vedenia, ktoré podporuje prakticky všetko obyvateľstvo našej krajiny. Znamená to, že tento pán vystúpil proti spoločnému zjednotenému názoru našej krajiny,“ dodal.

V Kremli sa podľa Peskova doteraz neoboznámili s otvoreným listom, ktorým diplomat vysvetlil dôvody svojho rozhodnutia. Hovorca odporučil obrátiť sa s ďalšími otázkami na ministerstvo zahraničných vecí.

Bondarev v liste uviedol, že sa za svoju krajinu nikdy nehanbil viac. „Putinom rozpútaná agresívna vojna s Ukrajinou a vlastne s celým západným svetom je nielen zločinom proti ukrajinskému ľudu, ale pravdepodobne aj najťažším zločinom proti ruskému ľudu,“ uviedol.

Štyridsaťjedenročný Bondarev pracoval v Ženeve pri ruskej stálej misii a podľa AP sa venoval predovšetkým téme odzbrojenia. V diplomatických službách bol podľa svojich slov 20 rokov. „Žiaľ, za tých 20 rokov sa miera klamstiev a neprofesionality v práci ministerstva zahraničných vecí neustále zvyšuje,“ uviedol.

Podľa Bondareva sa ruské ministerstvo zahraničných vecí už nevenuje diplomacii, ale „rozosievaniu klamstiev a podnecovaniu vojny a nenávisti“. „Rusko už nemá žiadnych spojencov,“ dodal.

Bondarev agentúre AP potvrdil, že písomnú rezignáciu odovzdal veľvyslancovi Ruska pri OSN a ďalších medzinárodných organizáciách v Ženeve Gennadijovi Gatilovovi. Na otázku, či sa teraz obáva reakcie Moskvy, odpovedal, že sa prirodzene musí obávať. Nemieni však opustiť Ženevu.

Nie všetci diplomati sú štváči, hovorí Bondarev

„Nie všetci ruskí diplomati sú vojnoví štváči. Sú súdni, ale musia mlčať,“ dodal s tým, že jeho prípad by mohol ostatným poslúžiť ako príklad. Pripustil však, že ak bude za svoje vyjadrenia trestne stíhaný, ďalší diplomati ho nasledovať nebudú.

Začiatkom apríla vyzvalo české ministerstvo zahraničných vecí ruských diplomatov, aby sa ďalej nepodieľali na zastupovaní ruského politického vedenia, ktoré sa rozhodlo vykonať „apokalyptickú deštrukciu“ svojho suseda.

Ruské vyslanectvo v Ženeve v reakcii na to ironicky poďakovalo za „veľkorysú ponuku“ a dodalo, že ruskí diplomati majú svedomia dostatok.

Stanica Deutsche Welle v komentári napísala, že diplomat sa ocitol v úlohe „prebehlíka“, a teraz on a jeho príbuzní sa budú musieť mať vždy na pozore, pretože pre Kremeľ sú „zradcovia“ so všetkými z toho vyplývajúcimi možnými dôsledkami.

Bezpečnostný poradca v ženevskej misii si môže baliť kufre a je možné, že Kremeľ ešte pritvrdí dohľad nad diplomatmi, zatiaľ čo šéf diplomacie Sergej Lavrov a hovorkyňa Marija Zacharovová sa dopustia ešte škandalóznejších a hulvátskejších vyjadrení, aby tak „zmyli hanbu zrady“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet