Na hlavný obsah

V chudobe sa na Slovensku ocitá čoraz viac ľudí

O dávku v hmotnej núdzi v apríli požiadalo takmer 60 000 osôb.

V chudobe sa na Slovensku ocitá čoraz viac ľudí
Ilustračná snímka euromincí a eurobankovky. Foto: TASR

Chudobných na Slovensku pribúda. Rastie počet žiadostí o dávku v hmotnej núdzi. Môžu za to následky vojny a zdražovanie. Počet ľudí vo finančnej tiesni však ešte nedosiahol najvyššiu úroveň z obdobia pandémie. V júli 2020 o príspevok požiadalo takmer 65 000 osôb. Teraz o 5 000 menej.

Jana a Bartolomej sú manželia. Roky pracovali v zahraničí, potom v automobilovom priemysle v Prešove. Vlastný byt nemali. Po strate zamestnania skončili na ulici a ich deti v detskom domove. Útočisko našli v košickej arcidiecéznej charite. Mesačne musia vyžiť zo spoločného príspevku 211 eur.

„Z toho platíme 60, niekedy 70 eur nájom, platíme si cestu do Prešova, do Lipian za deťmi. Musíme deťom kúpiť kredit na telefón, aby sme boli v kontakte. Osobný bankrot platíme. Ostáva nám 40-50 eur na mesiac,“ spresnila Jana.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Budajovci nie sú jediní, ktorí od štátu pomoc poberajú. O dávku v hmotnej núdzi požiadalo v apríli približne 60 000 ľudí. O vyše 2 000 viac ako začiatkom roka. Mnohí z nich musia prežiť z minima. Dostávajú necelých 70 eur mesačne. Nárok na iný príspevok, napríklad na bývanie, nemajú.

„Dávky v hmotnej núdzi sú nastavené tak nízko, že nie sú schopné zabezpečiť dôstojný život pre ľudí,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Rezort práce reaguje, že suma pomoci sa každý rok valorizuje. Dávka v hmotnej núdzi určená pre jednotlivca sa naposledy zvýšila o euro.

O dávku v hmotnej núdzi u nás žiadajú aj cudzinci. Medzi nimi aj Ukrajinci utekajúci pred vojnou. Minulý mesiac o ňu požiadalo viac ako 22 000 z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko