Na hlavný obsah

V obci Nemecká stále hrozí pretečenie toxických jazier

Mimoriadnu situáciu predĺžili o mesiac.

V obci Nemecká stále hrozí pretečenie toxických jazier
Gudrónová jama v areáli Petrochemy Dubová v obci Nemecká. Foto: RTVS

Čistiareň odpadových vôd (ČOV) v obci Nemecká je v havarijnom stave a bez revízií. Ukázala to kontrola v bývalej rafinérii Petrochema Dubová. Podľa prednostu okresného úradu tak opäť hrozí pretečenie toxických jazier, tzv. gudrónov. Prípad rieši už aj envirokriminálka.

Problematická situácia nastala ešte v marci. Súkromná spoločnosť PT-CHEM pre nesolventnosť oznámila odstávku ČOV. Tá však okrem splaškov čistí aj prebytočný kal z dvoch toxických jazier, ktoré sa nachádzajú v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová.

Spoločnosť PT-CHEM argumentuje tým, že jej enormne stúpli náklady energií. Aby v dôsledku nezaplatených faktúr nedošlo k odpojeniu ČOV od elektriny, zasiahnuť musel štát. Okresný úrad v Brezne vyhlásil mimoriadnu situáciu, ktorú po utorkovom (31. 5.) zasadnutí krízového štábu predĺžil o ďalší mesiac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Náklady súvisiace s prevádzkou ČOV tak bude naďalej preplácať štát. Ide však o krátkodobé riešenie, ktoré má trhliny. Audit pod hlavičkou Okresného úradu v Brezne totiž odhalil závažné nedostatky. Spomínaná ČOV má fungovať na hrane svojej životnosti.

„Výsledky sú dosť alarmujúce, keďže technický stav nie je vhodný na ďalšie prevádzkovanie ČOV,“ zdôraznil starosta obce Nemecká Branislav Čižmárik. Výsledky auditu zalarmovali aj políciu, ktorá vo veci začala trestné stíhanie.

Prípadom sa zaoberá aj ministerstvo životného prostredia, ktoré pomáha hľadať riešenia. Súčasný prevádzkovateľ čistiarne na novinárske otázky opakovane neodpovedá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny