Na hlavný obsah

V Trenčíne funguje jediná lisovňa vinylových platní na Slovensku

Dbajú tam aj na ekologickú stránku výroby.

V Trenčíne funguje jediná lisovňa vinylových platní na Slovensku
Na snímke zachytený proces lisovania vinylových platní. Foto: RTVS

Vinylové platne sú opäť v kurze. A vôbec prvú lisovňu na Slovensku otvorila partia nadšencov v Trenčíne. V Anglicku im vyrobia kovovú šablónu s vyrytými pesničkami a do nej potom otláčajú vinylové platne.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Toto je prvá lisovňa na Slovensku na výrobu vinylových platní. Zaoberáme sa množstevnou výrobou od 100 do 500 kusov a vyrábame spôsobom lisovania,“ opisuje Ondrej Slivka z Vinyl-LAB v Trenčíne pre regionálny magazín Regina.

„Roztápame vinyl na určitú teplotu, z neho sa stane takzvaný koláč. Ten vkladáme do lisu. Ten vylisuje platňu, ktorú po asi 30 sekundách vyberieme a dáme na orezávač zvyškov. Ten oreže zvyšok materiálu a platňa je hotová. Potom prichádza vizuálna a zvuková kontrola,“ opisuje proces výroby.

Na Slovensku, v Európe aj vo svete je momentálne veľký nedostatok výrobných kapacít na vinylové platne. „Takže sú dlhé čakacie doby. Robíme hip-hop, techno, metal, klasiku. Všetky štýly, ale skôr v menších nákladoch,“ hovorí Slivka.

Platňa nemusí byť len čierna

CD zmizli, význam nemajú už ani v autách. „Ak chce mať niekto nejaký fyzický nosič, tak je to jedine platňa. Platňa má aj nadrozmer. Je to väčšinou umelecké dielo, obal urobil nejaký umelec, vnútri môže byť plagát, je to vec, ktorá sa dá chytiť a, samozrejme, analógový zvuk, čo je niečo, čo máme radi,“ približuje Slivka.

Najväčší záujem je o čierne platne. Ale v Trenčíne vyrábajú aj platne rôznych farieb – môžu byť priesvitné, zelené, žlté, dvojfarebné či mramorované.

„Vieme doladiť farbu tým, že miešame rôzne granuláty, aby sme urobili to, čo zákazník potrebuje,“ vysvetľuje Slivka.

V Trenčíne dbajú aj na ekologickú stránku výroby. „Sme asi štvrtý na svete, že vyrábame čisto iba s vodou a nie s parou. Takže máme ten najekologickejší spôsob, akým sa dajú platne vyrábať,“ hovorí Slivka.

Jeden objem vody používajú aj pol roka a potom ho bez akejkoľvek chemickej látky môžu vypustiť von.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny