Na hlavný obsah

S ich pukmi sa hrá v NHL aj KHL, slovenská firma ich vyrobí až 6 miliónov ročne

Je najväčším výrobcom pukov na svete.

S ich pukmi sa hrá v NHL aj KHL, slovenská firma ich vyrobí až 6 miliónov ročne
Hokejové puky. Foto: RTVS

Hokej je na Slovensku národným športom, no menej známy je fakt, že je aj najväčším výrobcom pukov na svete. Firma v Dolných Vesteniciach na svojich lisoch ročne „upečie“ milióny pukov, ktoré putujú do hokejových klubov v zámorí i po celej Európe.

So slovenskými pukmi sa hrá na elitných ľadoch NHL a KHL. Výroba puku v požadovanej kvalite je hotová alchýmia, receptúra na zmesi je prísne tajná.

Výroba pukov vraj nie je taká jednoduchá a skladá sa z troch úrovní. „V prvej úrovni navážime olej a sadze, v druhej sa nachystá kaučuk, ktorý sa váži podľa konkrétneho receptu, a ako tretia fáza prichádza spojenie všetkých týchto surovín v mixéri,“ vysvetlil plánovač výroby Boris Botoš.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Všetky suroviny sa zmiešajú do jednej hmoty. Hotová zmes sa posúva na ďalšie oddelenie, kde sa vytvorí nejaký produkt, konkrétne hokejový puk, priblížil Botoš.

Vo výrobných priestoroch dochádza k výrobe pukov za pomoci takzvaných náloží, vysokej teploty a veľkej sily, spresnil vedúci fraktálu lisovanej technickej gumy Pavol Beňuška. Puk potom putuje, napríklad, na orezávanie či razenie.

„V našom laboratóriu sa vykonávajú skúšky podľa požiadaviek zákazníka na základne fyzikálno-mechanických vlastností, a to je hustota, tvrdosť, pevnosť, ťažnosť a odrazová pružnosť,“ povedala vedúca vývojového laboratória Miriam Hvojníková pre regionálny televízny magazín Regina.

Puky do celého sveta

Firma v Dolných Vesteniciach vznikla v 50. rokoch 20. storočia, puky začala vyrábať v 70. rokoch. Ročne vyrobí štyri až šesť miliónov pukov, z čoho dve tretiny putujú do zámoria. Ostatné idú na európsky trh – hokejové ligy vo Švédsku, Fínsku, Švajčiarsku, v Nemecku a Česku.

„V minulosti sa hrávali s našimi hokejovými pukmi aj olympijské hry, svetové šampionáty. Momentálne sú naši najväčší odberatelia v zámorí, kde dodávame hokejové puky pre NHL,“ uviedol Stanislav Fodora, vedúci obchodu pre Vegum Dolné Vestenice. Na Slovensku majú pokryté všetky hokejové súťaže.

Hokejové puky tvoria len štyri až päť percent celkového objemu výrobu tejto firmy, no i tak sa ich snažia v obchodnej stratégii dlhodobo udržať, keďže v mnohých krajinách vrátane Slovenska je hokej národným športom.

„Týmto si vlastne budujeme imidž významného producenta, ktorého pozná každý hokejový nadšenec,“ dodal Fodora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny