Na hlavný obsah

Veľká Ves nad Ipľom je lídrom v solárnej energii. Obyvatelia zdražovanie výrazne nepocítia

Pôvodne rátali s plynovým kotlom.

Obec na juhu stredného Slovenska získala podľa Štatistického úradu SR prvenstvo v rámci vykurovania bytov solárnou energiou. Veľká Ves nad Ipľom vybudovala takmer tridsiatku nových nájomných bytov.

Pre komplikácie s prívodom plynu sa rozhodli staviť na solárnu energiu. V čase energetickej krízy tak nájomcovia zdražovanie výrazne nepocítia.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Celá technológia je sústredená v kúpeľni bytu. Má aj prevodník z jednosmerného napätia na striedavé a ovládaciu elektroniku, ktorá prepína medzi ohrievačom vody a samotným vykurovaním,“ uviedol Ladislav Kerata, starosta obce Veľká Ves na Ipľom, pre televízny regionálny magazín Regina.

„Vykurovanie a teplá voda je určite od marca do októbra za zvýhodnenú cenu. Pri dvojizbovom byte s elektrickou energiou sa zmestia do 35-40 eur,“ dodal.

V pôvodnom projekte na výstavbu nájomných bytov rátali s vykurovaním prostredníctvom plynových kotlov. Vzhľadom na neexistenciu distribučnej siete v tejto lokalite však hľadali iné riešene.

„Oblasť južného Slovenska a okolie Dudiniec je jedna z najlepších oblastí na využitie fotovoltaickej energie. Je to určite prínosom, a to hlavne v dnešnej dobe, keď rastú ceny energií, tak je to v podstate zadarmo,“ hovorí Kerata.

„Treba sa s týmto systémom naučiť žiť. Nemôžete večer vyvetrať celý byt. Treba ho vyvetrať ráno a cez deň si to nechať vykúriť. Treba odsledovať aká je potreba domácnosti na teplú vodu a zbytočne ju neprehrievať a automaticky prepnúť na kúrenie, prípadne chladenie,“ radí Kerata.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny