Na hlavný obsah

Víťaz slovinských volieb sa dohodol na novej vládnej koalícii

Súčasný premiér tak pravdepodobne skončí v opozícii.

Víťaz slovinských volieb sa dohodol na novej vládnej koalícii
Líder liberálneho Hnutia Sloboda (GS) Robert Golob. Foto: TASR/AP

Hnutie sloboda (Gibanje Svoboda), ktoré vyhralo aprílové parlamentné voľby v Slovinsku s 34 % hlasov, sa dohodlo na vládnej koalícii s ďalšími dvoma ľavicovými stranami. Nová koalícia v stredu (11. 5.) ohlásila program aj podobu budúcej vlády, uviedla agentúra AFP.

V opozícii tak zrejme skončí súčasný konzervatívny premiér Janez Janša, ktorého Slovinská demokratická strana (SDS) skončila vo voľbách druhá s 23 % hlasov.

Liberálne a proúnijné Hnutie sloboda sa na koalícii dohodlo so sociálnymi demokratmi a zoskupením Ľavica. Koalícia môže počítať s pohodlnou väčšinou 53 mandátov z 90. Do vlády majú vstúpiť aj zástupcovia ďalších dvoch strán, ktoré sa nedostali do parlamentu.

„Po týždni intenzívnych rokovaní sme sa dohodli na koaličnom programe a potvrdili sme zoznam ministrov,“ povedal šéf Hnutia sloboda Robert Golob, ktorý tak má veľkú šancu stať sa budúcim slovinským premiérom. Podľa slovinských médií však niektoré ministerstvá ešte neobsadili.

Slovinský parlament zasadne prvýkrát po voľbách v piatok (13. 5.) a až potom prezident Borut Pahor začne oficiálne rozhovory o tom, koho poveriť zostavením nového kabinetu. Podľa agentúry AFP by Goloba mohli vymenovať do čela vlády začiatkom júna.

Nová vládna koalícia pravdepodobne prinesie výraznú zmenu vo vzťahoch medzi Slovinskom a Európskou úniou. Konzervatívny premiér Janša Úniu opakovane kritizoval a Európsku komisiu označoval za „preplatených byrokratov“.

Čelil tiež kritike, že chce obmedzovať nezávislosť tlače či súdov a že mieni kopírovať štýl vládnutia svojho spojenca a maďarského premiéra Viktora Orbána. Naopak, Golobova strana vystupuje smerom k EÚ ústretovejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet