Na hlavný obsah

Voľby v Slovinsku vyhralo liberálne zelené hnutie, premiér Janša porazený

Zatiaľ ide o predbežné výsledky.

Voľby v Slovinsku vyhralo liberálne zelené hnutie, premiér Janša porazený
Voliči v Slovinsku kráčajú popred predvolebné plagáty. Foto: ČTK/AP/Darko Bandic

Nedeľné (24. 4.) parlamentné voľby v Slovinsku podľa prvých odhadov prekvapivo jasne vyhralo liberálne zelené Hnutie Sloboda (Gibanje Sloboda) s 35,8 percenta hlasov.

Druhá skončila Slovinská demokratická strana (SDS) doterajšieho premiéra Janeza Janšu s 22,5 percenta. Vládnuce zoskupenie už podľa agentúry APA uznalo porážku a Janša, ktorého kritici označujú za pravicového populistu, tak podľa všetkého na čele vlády čoskoro skončí.

Hnutie Sloboda vedené politickým nováčikom a niekdajším vrcholným manažérom Robertom Golobom sa parlamentných volieb zúčastnilo prvýkrát a hneď v nich s výrazným odstupom zvíťazilo.

Ak sa odhady zverejnené televíziou RTV Slovenija potvrdia, získa Hnutie Sloboda o dosť viac, ako mu predpovedali predvolebné prieskumy. Ten piatkový (22. 4.) mu dával šancu na necelých 28 percent hlasov.

Naopak u SDS sa zrejme predvolebné prieskumy toľko nemýlili. Strane predpovedali okolo 24 percent hlasov.

Janšovým politickým vzorom je Trump

Pre zostavenie novej vlády bude Hnutie Sloboda pravdepodobne potrebovať koaličných partnerov. Ich hľadanie by malo uľahčiť to, že už pred voľbami dala dvojica hlavných ľavicovo orientovaných strán najavo, že s Janšou po voľbách určite spolupracovať nebudú.

Janšovi kritici vyčítajú, že kopíruje autoritársky štýl vládnutia maďarského premiéra Viktora Orbána, a podrýva demokratické princípy. Janša, medzi ktorého politické vzory patrí aj bývalý americký prezident Donald Trump, tieto obvinenia odmieta.

Slovinský parlament má 90 kresiel. Pre vstup do zákonodarného zboru musia politické strany prekročiť hranicu štyroch percent získaných hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet