Na hlavný obsah

Vo Francúzsku vzrástli prípady opičích kiahní z troch na päť

WHO do utorka eviduje 131 prípadov po svete.

Vo Francúzsku vzrástli prípady opičích kiahní z troch na päť
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Počet potvrdených prípadov opičích kiahní vo Francúzsku vzrástol z troch na päť. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsku ministerku zdravotníctva Brigitte Bourguignonovú, ktorá vyjadrila podporu cielenej očkovacej kampani.

Francúzsky zdravotnícky úrad na začiatku tohto týždňa odporučil, aby sa rizikoví dospelí, ktorí boli v kontakte s ľuďmi s potvrdenými opičími kiahňami, nechali zaočkovať. Dodal, že očkovanie by mal podstúpiť aj zdravotnícky personál, ktorý bol v kontakte s pacientom s týmto vírusovým ochorením.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (24. 5.) oznámila, že eviduje 131 potvrdených prípadov opičích kiahní a 106 podozrení na túto chorobu v 19 krajinách. Predbežne sa prvý prípad potvrdil už aj v Česku. Podľa WHO možno šírenie choroby zastaviť, k dispozícii sú vakcíny aj lieky.

Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenia podobné pravým kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát ich zaznamenali v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia.

Teraz sa vyskytujú v častiach strednej a západnej Afriky. Až do nedávna sa v iných častiach sveta choroba potvrdila len zriedka.

Medzi príznaky patrí horúčka a vyrážky. Západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý bol zistený v súčasnej epidémii, má mortalitu zhruba jedno percento. Vírus sa šíri predovšetkým blízkym kontaktom a podľa WHO bolo mnoho zistených výskytov hlásených u mužov, ktorí mali pohlavný styk s mužmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet