Na hlavný obsah

Vyše 350 000 ľudí sa podarilo dostať z oblastí bojov na Ukrajine

Ušli prostredníctvo koridorov.

Vyše 350 000 ľudí sa podarilo dostať z oblastí bojov na Ukrajine
Utečenci z Ukrajiny na hranici v poľskej Medyke. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa z oblastí bojov podarilo vďaka humanitárnym koridorom, dohodnutým s ruskou stranou, zachrániť viac ako 350 000 ľudí. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

„Organizácia humanitárnych koridorov je jedným z prvkov rokovacieho procesu s Ruskom, ktorý pokračuje. Je veľmi zložitý. Ale bez ohľadu na zložitosť sa podarilo zachrániť viac ako 350 000 ľudí z oblastí bojov,“ uviedol Zelenskyj.

Zdôraznil, že nedeľnú (1. 5.) evakuáciu asi stovky civilistov z oceliarní Azovstal v Mariupole sa podarilo zorganizovať po mnohých týždňoch rokovaní s Rusmi.

„Nebolo jediného dňa, keď by sme neskúšali nájsť riešenie, ktoré by zabezpečilo záchranu našich ľudí,“ povedal. Prví evakuovaní by v pondelok (2. 5.) mali doraziť do Záporožia. Prezident dúfa, že v pondelok bude evakuácia z Mariupola pokračovať.

Ruské jednotky pokračovali v ostreľovaní oceliarní Azovstal hneď po evakuácii časti civilistov, ktorí sa v tejto poslednej ukrajinskej bašte v Mariupole skrývajú, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na veliteľa 12. brigády ukrajinskej národnej gardy Denysa Šleha. Opätovné ostreľovanie potvrdil tiež poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková uviedla, že sa z Azovstalu podarilo evakuovať viac ako stovku žien, detí a starých ľudí, ale situáciu stoviek ďalších civilistov v oceliarňach označila za humanitárnu katastrofu, pretože sa im nedostáva vody, jedla a liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet