Na hlavný obsah

Vznikajú koalície do samosprávnych volieb. Môžu priniesť aj spoluprácu s krajnou pravicou

Politológ upozorňuje, že v samosprávnych voľbách hodnotová orientácia pôjde bokom.

Historicky prvé spojené voľby do miest a krajov by mali byť už v októbri. Politické strany v nich budú kandidovať v rôznych koalíciách. Tie môžu priniesť aj spoluprácu politických strán s krajnou pravicou.

Politológovia už teraz hovoria o jasných politických signáloch. Boris Kollár však termín volieb zatiaľ oficiálne nevyhlásil.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hlasovanie o takzvanej pomoci rodinám pre rastúce ceny potravín a energií prinieslo do parlamentu spojenie hlasov trojice vládnych strán a Kotlebovcov. To vyvolalo diskusie o budúcej spolupráci politických strán.

Hoci jesenný termín volieb je ďaleko, politické strany už teraz vyjednávajú o koalíciách do komunálnych a regionálnych volieb. Je pritom možné, že koalície budú úplne iné ako v súčasnej parlamentnej politike.

Hlas-SD vylúčil v samosprávnych voľbách spoluprácu len s ĽSNS. Ani jedna zo sociálnych demokracií Hlas ani Smer však neodmietajú koaličnú spoluprácu s krajne pravicovou Republikou.

„Mám niektorých lokálnych, komunálnych politikov aj zo strany Republika. Vždy keď sa stretneme a prídu s konkrétnym návrhom, ktorý má pomôcť ľuďom, tak to komunikujeme od začiatku. Vysvetlíme ľuďom, čo má byť cieľom, takéto opatrenia nemám dôvod, aby som nepodporil,“ hovorí nezaradený poslanec NR SR Ján Ferenčák.

Politológ upozorňuje, že v samosprávnych voľbách hodnotová orientácia politických strán pôjde bokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko